actueel background image

WK

Om de vier jaar strijden landenteams om de WK titel. Welk land wil zich nou niet voor vier jaar lang de beste van de wereld noemen? Dat is waar het wereld kampioenschap voetbal om draait. Het winnen van de titel, de roem en status.

Het WK voor de mannen en vrouwen wordt afzonderlijk van elkaar gespeeld. De toernooien worden in andere jaartallen gehouden, maar wel bij beiden om de vier jaar. Zo vond het meest recente WK voor mannen in 2018 plaats en voor vrouwen in 2019. De manneneditie werd georganiseerd in Rusland, de vrouwen waren actief in Frankrijk.

Ga direct naar:

De originele Engelse naam van het Wereld kampioenschap voetbal luidt: FIFA World Cup. Het prestigieuze internationale voetbaltoernooi staat dan ook onder toezicht van de FIFA. De overkoepelende bond is het orgaan dat onder andere het gastland kiest en de regels bepaalt.

Het gastland plaatst zich automatisch voor het WK voetbal. Andere landen dienen zich te kwalificeren. De kwalificatie wordt georganiseerd door de continentale bonden, in Europa is dat de UEFA.

Gastlanden

De organisatie van het WK voetbal ligt iedere vier jaar in handen van een ander land. Nadat kandidaten het bid hebben ingestuurd, kiest de FIFA een winnaar. De winnaar is degene met het beste bid die aan alle voorwaarden voldoet. Het internationale toernooi vindt doorgaans in één land plaats.

Gastlanden bij de mannen

Al sinds 1930 staat het wereld kampioenschap voetbal bij mannen op de vierjaarlijkse agenda. Het WK in 2022 wordt, bij toeval, de 22e editie van het toernooi. Deze aankomende editie vindt voor het eerst plaats in de winter in plaats van de zomer. Dit heeft te maken met de extreme hitte in Qatar, waar het WK gespeeld wordt.

De volgende landen hebben het WK voor mannen een of meerdere keren georganiseerd:

  • Uruguay (1930)
  • Italië (1934, 1990)
  • Frankrijk (1938, 1998)
  • Brazilië (1950, 2014)
  • Zwitserland (1954)
  • Zweden (1958)
  • Chili (1962)
  • Engeland (1966)
  • Mexico (1970, 1986)
  • (West-) Duitsland (1974, 2006)
  • Argentinië (1978)
  • Spanje (1982)
  • Verenigde Staten (1994)
  • Zuid Korea (2002)
  • Japan (2002)
  • Zuid-Afrika (2010)
  • Rusland (2018)

Opvallend aan de statistieken is dat er maar liefst zes keer een organiserend gastland het WK won. Dit gebeurde in:

  • 1930: Uruguay
  • 1934: Italië
  • 1966: Engeland
  • 1974: West-Duitsland
  • 1978: Argentinië
  • 1998: Frankrijk

Gastlanden bij de vrouwen

Het FIFA wereldkampioenschap voetbal voor vrouwen kent een veel kortere historie. Bij deze doelgroep is het WK pas sinds 1991 onderdeel van de kalender geworden.

Dit zijn de landen die het WK voetbal voor vrouwen hebben georganiseerd:

  • China (1991, 2007)
  • Zweden (1995)
  • Verenigde Staten (1999, 2003)
  • Duitsland (2011)
  • Canada (2015)
  • Frankrijk (2019)

Waar het WK in 2023 plaatsvindt, is eind juni 2020 bekend gemaakt: Australië/Nieuw-Zeeland.

Opzet van het WK

Het aantal nationale teams dat deelneemt aan het WK is in de loop der jaren gestegen. Bij de vrouwen is dit aantal gegroeid van 16 tot 24 in 2019. Bij de mannen van 13 naar 32 sinds 1998. In 2026 gaat het WK voetbal voor mannen zelfs bestaan uit 48 teams.

Een WK start hedendaags altijd met een groepsfase met daarna enkele knock-out rondes. Op voorhand wordt al geloot wie elkaar treffen als de groepsfase voorbij is. Middels een schema wordt dan ook meteen duidelijk wat de route naar de finale is. Eenzelfde concept kennen we in de bekertoernooien.

Wanneer wordt het WK gespeeld?

Iedere vier jaar wordt het WK voetbal gespeeld, zowel voor mannen als vrouwen. Dat dit niet in hetzelfde jaar gebeurt, is alleen maar fijn voor de voetbalfan. Zo krijgt ieder toernooi ook genoeg aandacht en zijn er geen problemen met bijvoorbeeld live uitzendingen op tv. Je kunt er vanuit gaan dat het WK zich in de zomer afspeelt. Vaak is de eerste wedstrijd in juni of net in juli en het laatste duel in augustus. Dit speelschema maakt dat de landelijke competities ook rekening moeten houden met de start en einde van een seizoen.

Wanneer is het WK voetbal?

Jaar
Man/vrouw
Locatie
2018
Mannen
Rusland
2019
Vrouwen
Frankrijk
2022
Mannen
Qatar
2023
Vrouwen
Nog niet bekend
2026
Mannen
Canada, Mexico, Verenigde Staten

WK prestaties Nederland

Het wereldkampioenschap voetbal winnen is Nederland helaas nog nooit gelukt. Wel waren ‘we’ er meerdere keren dichtbij. De Oranje mannen namen van 1930 t/m 2018 tien keer deel aan het WK voetbal. Daarvan stond het Nederlands elftal maar liefst drie keer in de finale, namelijk in 1974, 1978 en 2010. Een zilveren medaille werd gewonnen, maar de finale werd verloren. In Brazilië in 2014 stond Nederland in de troostfinale. Deze wisten ze te winnen! Een bronzen WK medaille werd toegevoegd aan de medaillespiegel.

Als we naar de Oranje Leeuwinnen kijken, zien we dat het aantal deelnames een stuk minder is. Slechts twee keer stond het Nederlands vrouwenelftal op het WK. Het debuut werd gemaakt in 2015 in Canada, waar de achtste finale het eindstation was. Vier jaar laten ging het de speelsters een stuk beter af. In Frankrijk knokten ze zich naar de finale, waar jammer genoeg werd verloren van regerend kampioen Verenigde Staten.

WK wedstrijden om nooit te vergeten

Heel Nederland is in extase wanneer Oranje speelt. Hele outfits komen van zolder, inclusief de wuppies, sjaaltjes, slingers en andere gadgets. Wie niks met voetbal heeft, heeft dat tijdens een WK mét Oranje wel. Vol spanning zitten we in de kroeg of met vrienden voor de tv. Daarop zien we het Nederlands elftal momenten creëren die we nooit zullen vergeten.

Oranje Leeuwinnen

Het WK in 2019 was zeer succesvol voor de Oranje Leeuwinnen. Het dameselftal kende een trouwe oranje achterban en speelde wedstrijden alsof ze in eigen land waren. Naar de finale toe stonden er enkele spannende krakers en bijzondere momenten op het programma. We lichten er hieronder er een aantal toe:

Kameroen
In de groepsfase herinnert iedereen zich het duel tegen Kameroen nog wel. Het stadion in Valenciennes zat tot de nok toe vol met 95% oranje supporters. De extravagante schwalbes van een Kameroense spits waren opvallend. Het incident met het flesje water was dat ook! De spits smeet de bidon naar Van Lunteren in plaats van dankbaar te zijn voor een slokje drinken. Er werd luidkeels gejoeld door de oranje fans.

Zweden
Enkele wedstrijden later vindt er een bloedstollend duel tegen Zweden plaats. Beide teams hadden kansen, maar wisten 90 minuten lang niet tot scoren te komen. Er moest in deze halve finale een verlenging aan te pas komen. Jackie Groenen liet heel Nederland juichen toen zij het enige doelpunt van de wedstrijd maakte.

Amerika
Het leek wel een sprookje dat uitkwam: Nederland in de finale op het WK én dat tegen de regerend kampioen. Menig Nederlander hoopte op de titel en verwachtte deze misschien ook wel stiekem. Maar dat zullen alle fans van andere landen ook gedacht hebben bij elke winstpartij. Wie het in het stadion zat, ervoer hoe het was om in de minderheid te zijn qua fans. Zo’n 55.000 Amerikanen lieten van zich horen middels ‘U S A’, maar alleen wanneer het goed ging. De 5.000 meegereisde oranje supporters zongen de hele wedstrijd vol.

De Oranje Leeuwinnen hielden lang stand en waren een stugge tegenstander voor het grote USA. Tot aan de 60e minuut kwam de tegenstander niet door de Nederlandse verdediging. Lukte dat wel, dan stond daar ‘onze’ muur Sari van Veenendaal. Uiteindelijk moest ze toch twee doelpunten doorlaten en werd de finale verloren. Al met al is dit een wedstrijd om nooit te vergeten.

Oranje mannen

Geen WK titel, maar wel mooie momenten en heerlijke doelpunten heeft Oranje Nederland bezorgd. Herinner je de volgende wedstrijden nog? Vast wel!

Spanje
Om maar meteen te beginnen met één van de prachtigste uitslagen in een WK wedstrijd van Oranje: de 5-1 tegen Spanje. Op het WK van 2014 kwam Nederland op 1-0 achterstand. De gelijkmaker werd gemaakt door Robin van Persie die sindsdien de bijnaam The flying Dutchman kent. Hij kopte de bal uit de lucht zo over keeper Casillas heen. Daarna waren het Robben, De Vrij, nogmaals Van Persie en nogmaals Robben die de 5-1 completeerde.

Deze overwinning werd als sportieve revanche gezien op de WK finale van 2010. Toen verloren de Nederlanders van de Spanjaarden door een doelpunt van Iniesta in de 116e minuut.

Brazilië
In de kwartfinale van het WK 2010 kwam Nederland op een 0-1 achterstand tegen de Brazilianen. Vervolgens was het Sneijder met een afstandsschot dat in de kruising verdween. Het mooiste moment komt daarna. De kleinste van heel de selectie, ook wel bekend als kabouter Wesley, kopte de 2-1 binnen. Een corner werd verlengd door Kuyt en kwam daarna op het hoofd van Sneijder. Commentator Jack van Gelder had het niet meer toen dit gebeurde.

Mexico
Ook de wedstrijd tegen Mexico op het WK in 2014 bevat één moment dat veel voetbalkijkers bij blijft. De is het nou wel of geen schwalbe van Arjen Robben. Zoals vaker trok de buitenspeler in het zestien meter gebied naar binnen om de bal voor zijn linkerbeen klaar te leggen. Daar werd hij naar eigen zeggen gehinderd en dikte dit aan met een mooie val. De penalty die hieruit voortkwam, werd raak geschoten en bleek ook de beslissing van de wedstrijd te worden. Ben je een keer in Mexico op vakantie? Begin dan zeker niet over dit moment, er zal waarschijnlijk nog wrok gekoesterd worden.