Programma
Iedere wedstrijd van het nationale elftal van Wales zie je hieronder. Wie is de volgende tegenstander op het programma? Je ziet het meteen staan door in het overzicht te kijken. Meer informatie over de wedstrijd vind je op de wedstrijdpagina. Klik hiervoor op de betreffende wedstrijd.
Standen
Wat is de stand van Wales in een toernooi? Je vindt het in dit schema. Bekijk de actuele stand in een toernooi of kijk terug naar eerdere edities.
Uitslagen
Elke uitslag van Wales zie je in deze tabel staan. Je kunt per toernooi alle wedstrijduitslagen bekijken. Nieuwsgierig naar de wedstrijdstatistieken? Klik dan door naar de wedstrijdpagina en check onder andere het balbezit percentage en doelpuntenmakers.
Selectie
Alhoewel Wales deel uitmaakt van Groot-Brittannië beschikt het land net als Engeland en Schotland over een eigen nationaal team. Het Welshe voetbalelftal heeft nog niet al te veel successen behaald. Het eerste wapenfeit kwam in 1958: kwartfinale op het wereldkampioenschap. De tweede volgde ruim een halve eeuw later: halve finale op Euro 2016.
Oprichting van de Welshe bond
Na Engeland en Schotland was Wales in 1876 het derde land dat een nationale voetbalbond uit de grond stampte. De Football Association of Wales werd in 1910 toegelaten tot de wereldwijde bond FIFA. Tussen 1920 en 1948 was er echter onenigheid tussen de FIFA en de Engelse en Welshe bond. De zaak waar het om draaide was het betalen van amateurspelers.
De eerste interland van Wales in 1876
In maart 1876 speelde Wales zijn eerste interland, tegen Schotland. De eerste competitieve match zou lang op zich laten wachten, want vanwege het spelersconflict was Wales absent op de WK’s van 1930, 1934 en 1938. De eerste campagne richting een WK was die van 1950. Wales kwam in een groep met de buren terecht, Engeland, Schotland en Ierland, en eindigde zonder zege als laatste. Ook in de daaropvolgende kwalificaties (WK 1954) dropen de Welshmen zonder overwinning af.
Geen slecht eerste WK
Het WK 1958 werd bereikt via een zijdeur. Aanvankelijk kwalificeerde alleen Tsjechoslowakije zich via de groep van Wales. Maar vanwege politiek gerommel (Egypte en Sudan weigerden tegen Israël te spelen) kreeg Wales een herkansing tegen Israël. De Dragons (draken) wonnen tweemaal met 2-0, lieten in de eindronde in de groepsfase Hongarije achter zich (nog tweede in 1954) en maakten het in de kwartfinale Brazilië nog knap lastig. Dankzij een treffer van Pele, toen op zijn zeventiende de jongste WK-goalscorer tot dan toe, zegevierden de goddelijke kanaries.
Andere toernooien
De meeste kwalificatiepogingen daarna liepen voortijdig uit op een sof. Af en toe was Wales nog wel dichtbij. In de kwalificatie voor het WK 1982 werd Wales op doelsaldo derde en in 1986 gebeurde dat wederom, waardoor een play-off plek net werd misgelopen.
Van geen EK naar een halve finale plek
Plaatsing voor de Europese kampioenschappen was bij de eerste edities van het continentale toernooi vrijwel onmogelijk. Destijds deden maar vier landen mee aan de eindronde. Bij de eerste poging, voor het EK 1964, waren de kansen direct na het tweeluik met Hongarije verkeken. Het EK 1976 bleek één horde te ver weg. Wales won aanvankelijk wel zijn kwalificatiegroep, maar ging in de kwartfinale (die dus nog niet op de officiële eindronde plaatsvond) onderuit tegen Joegoslavië.
Pas toen het aantal EK-deelnemers werd uitgebreid, op Euro 2016, kon Wales zich bij de deelnemers voegen. Het toernooi in Frankrijk werd een onverwacht groot succes. In de groep met Engeland, Slowakije en Rusland eindigde Wales bovenaan, daarna werd Noord-Ierland verslagen en moest toernooifavoriet België er ook aan geloven. In de halve finale stond de latere winnaar Portugal in de weg.
De bekendste spelers van Wales
De bekendste speler van Wales was ook een tijdje de recordhouder wat betreft transferklapper: Gareth Bale. In 2013 doorbrak zijn transfersom voor de overgang van Tottenham Hotspur naar Real Madrid de grens van 100 miljoen euro. De topscorer aller tijden van Wales won met Real Madrid driemaal op rij de Champions League.
Wales op de FIFA-ranking
In de jaren 90 zakte Wales weg van de top 30 naar buiten de top 100, daarna stond het land vooral tussen de plekken 50 en 100. Vanaf 2012 werden er fraaie resultaten geboekt en eind 2016 stond Wales twaalfde. Vermoedelijk kan het relatief kleine land dat niet lang volhouden.