De carièrre van voetballegende Ruud Gullit
Ruud Gullit is één van de beste voetballers die Nederland heeft gekend. De legende heeft een geweldige voetbalcarrière gehad waarin hij achttien jaar lang op het hoogste niveau speelde bij verschillende Europese topclubs.
Loopbaan Ruud Gullit
HFC Haarlem
De piepjonge Ruud Gullit werd in 1979 uit de jeugd van DWS naar HFC Haarlem gehaald, de club waar hij in hetzelfde seizoen zijn professionele debuut maakte. In dit seizoen speelde de jongeling, die voornamelijk een verdedigende rol had, 24 wedstrijden voor de Haarlemmers. Na afloop van het seizoen degradeerde de club naar de Eerste Divisie, die momenteel de naam ‘Keuken Kampioen Divisie‘ draagt. Het seizoen 1980/1981 speelde Gullit 36 wedstrijden en kwam hij maar liefst veertien tot scoren voor de Haarlemse club. Dit seizoen promoveerde de club mede dankzij Gullits sterke seizoen terug naar het hoogste niveau. Naast clubpromotie mocht de sterspeler ook de prijs van beste voetballer van de Eerste Divisie in ontvangst nemen. HFC Haarlem trok de goede lijn door en eindigde in het seizoen van 1981/1982 op de vierde plaats waarmee de club zich voor de enige keer in haar historie kwalificeerde voor Europees voetbal. Gullit maakte geen deel uit van deze wedstrijden vanwege een transfer naar Feyenoord.
Bron: Haarlem1889.nl
Feyenoord
In zijn eerste seizoen voor de Rotterdamse club speelde hij vrijwel elke wedstrijd (33) en wist hij acht doelpunten te maken. In het seizoen 1983/1984 speelde Gullit samen met Johan Cruijff die toen door een conflict de controversiële overstap van Ajax naar Feyenoord had gemaakt. De twee spelers hadden dat seizoen een groot aandeel in het behalen van de dubbel (landskampioen en KNVB beker). Hetzelfde seizoen werd Gullit verkozen tot Nederlands Voetballer van het Jaar. Waar hij bij HFC Haarlem nog fungeerde als verdedigende middenvelder was er bij Feyenoord een rol als aanvallende middenvelder voor hem weggelegd. Zijn laatste seizoen bij Feyenoord (1984/1985) was er niet één om te herinneren. De middenvelder had gedurende dit seizoen veel last van blessureleed en speelde daardoor bijna de helft van alle wedstrijden niet. Aan het eind van het seizoen maakte Gullit de overstap naar PSV.
Bron: Pinterest football culture
PSV
Ruud Gullit speelde in totaal twee seizoenen voor PSV (1985 tot 1987). Het was een van zijn meest succesvolle periodes met twee landtitels, Nederlands Voetballer van het Jaar award en winnaar van de Gouden Bal. Inmiddels was Gullit ook een vaste kracht in het nationale elftal van Leo Beenhakker. Door zijn individuele successen en zijn rol in het nationale elftal was hij bij veel Europese topclubs in beeld. Vanwege conflicten tussen Gullit en de club volgde er een transfer. Gullit maakte voor 16,5 miljoen gulden, een recordtransfer in die tijd, de overstap naar het Italiaanse AC Milan.
Bron: Voetbal International
AC Milan
Bij AC Milan speelde Gullit samen met een aantal bekenden van het nationale elftal. Samen met Frank Rijkaard en Marco van Basten vormden zij het zogeheten ‘gouden trio’. AC Milan hanteerde een driespitsensysteem met Gullit aan de rechterflank. Doordat van Basten veel geblesseerd was destijds, speelde Gullit als centrumspits. Na een aantal aanpassingsproblemen wist Nederlander Gullit ook in Italië de nodige prijzen binnen te slepen. Naast de landstitel en de supercup werd hij Europees voetballer van het jaar en Wereld voetballer van het jaar (1987). In het jaar 1989 werd Gullit weer tot Wereldvoetballer van het jaar verkozen. In de seizoenen 1988/1989 en 1989/1990 speelde Gullit een beperkt aantal wedstrijden door onder andere een zware knieblessure. De rol van Gullit werd steeds minder belangrijk bij AC Milan, in 1992/1993 speelde hij slechts vijftien wedstrijden. Aan het eind van het seizoen waar hij voor de laatste keer kampioen geworden was van de Serie A, besloot hij te vertrekken bij de club waar hij zijn grootste successen kende.
Bron: AD.nl
Sampdoria
Gullit koos ervoor om in Italië te blijven en vertrok naar Sampdoria. Met een derde plaats in de Serie A en zestien competitietreffers bleek het vertrek naar Sampdoria een goede keus te zijn geweest. Gullit stond met Sampdoria in de bekerfinale tegen zijn oude werkgever AC Milan. Uitgerekend Gullit was goed voor de overwinningstreffer en won zo met Sampdoria de beker. Deze wedstrijd zorgde ervoor dat AC Milan de Nederlander opnieuw besloot vast te leggen in het seizoen 1994/1995. Dit seizoen wist hij weer de beker te winnen, waarbij hij opnieuw tegen zijn oude club (Sampdoria) speelde. Verder in het seizoen werd er weinig beroep op hem gedaan en keerde hij halverwege het seizoen terug naar Sampdoria.
Bron: it.wikipedia.org
Chelsea
Gullit was inmiddels 32 jaar toen hij de transfer naar Chelsea maakte. Als speler kende hij weinig successen bij deze club uit Londen. In twee opvolgende seizoenen fungeerde hij als speler-trainer. In 1997 won hij met Chelsea de FA Cup. Uiteindelijk werd hij in 1998 als trainer ontslagen bij Chelsea en beëindigde hij zijn carrière als speler.
Bron: Thefamouspeople
Oranje
Op zijn negentiende verjaardag debuteerde Gullit voor het Nederlands elftal. De wedstrijd werd verloren van Zwitserland. Gullit maakte vijf goals in de kwalificatiewedstrijden waarmee Nederland zich plaatste voor het EK 1988 in West-Duitsland. Als aanvoerder speelde hij in het nationale elftal een sterk toernooi en plaatste het team zich voor de halve finale. Dit duel werd met 1-2 van West-Duitsland gewonnen. De EK finale werd met 2-0 gewonnen van de Sovjet-Unie. Verder speelde de international nog het WK van 1990 en het EK van 1992. Gullit speelde 66 wedstrijden in het oranje-shirt waarin hij zeventien keer wist te scoren.
Bron: OnsOranje
Een grote voetballer met een prachtige voetbalcarrière. Ruud Gullit zal altijd een Nederlandse voetballegende blijven.