WK 2022 Poules
Wie op wedstrijden wedt tijdens het WK in Qatar, doet er goed aan zich in te lezen in het voetbalnieuws en de historie. Tal van factoren zijn van invloed op de uitslagen, dat merken spelers vanzelf. Soms is het verloop van zo’n toernooi ingewikkeld om te volgen, vandaar deze uitleg. Hoe werkt de eerste fase van het WK, wie zijn de kanshebbers, wie belanden er in de achtste finales en welke interessante clashes en derby’s gaan we daarin hopelijk zien?
WK 2022 Poules
Zie hieronder de poules voor het WK 2022.
Wedden op de poulewinnaar
In bovenstaande tabel hebben we een overzicht van odds voor het wedden op WK eindoverwinning. Deze odds komen bij betrouwbare bookmaker BetCity vandaan.
Standen
De standen in de groeps- oftewel poulefase zijn in tabellen aangegeven. Daarin is overzichtelijk te zien wie het beste presteren, met het aantal gespeelde wedstrijden tegenover de punten en doelpunten. Een overwinning is drie punten, gelijkspel een punt en verlies nul. Het doelsaldo is het aantal gemaakte goals minus de tegendoelpunten, doorgaans aangegeven als aftreksom. Voorafgaand aan het toernooi zijn de groepshoofden al bepaald aan de hand van hun prestaties tijdens de kwalificatiereeks.
Waar zitten de favorieten en is er een poule des doods?
Als de norm twee topteams in één groep is, is de term poule des doods van toepassing. Oranje speelt in een vrij zwakke poule A, zeggen de analisten. Poule B kent een smakelijk onderonsje tussen Engeland en de Verenigde Staten. In Poule C is Argentinië-Mexico interessant. Frankrijk zal poule D waarschijnlijk domineren. Poule E komt in de buurt, met de kraker Spanje-Duitsland. Poule F, met de drie sterke teams België, Marokko en Kroatië, zou eveneens een poule des doods genoemd kunnen worden. In poule G kan Brazilië al met potlood als groepswinnaar ingevuld worden en in groep H is Uruguay-Portugal een absolute clash.
Veelgestelde vragen
Menig liefhebber die een gokje waagt, staat van tevoren al bij een aantal zaken stil. De onderstaande veelbesproken vraagstukken bijvoorbeeld.
Welke landen gaan door naar de achtste finales?
Altijd moeilijk te voorspellen: welke zestien deelnemers gaan door naar de achtste finales? Dat zijn de nummers een en twee van elke poule. Een wilde gok met enige voorkennis: Nederland, Ecuador, Engeland, Verenigde Staten, Argentinië, Mexico, Frankrijk, Denemarken, Spanje, Duitsland, België, Kroatië, Brazilië, Servië, Portugal en Uruguay. Deze landen worden bij veel bookmakers getipt als kanshebbers voor een langer verblijf in Qatar.
Wie zijn de favorieten om als groepswinnaar te eindigen?
Als we de groepswinnaars eruit filteren, houden we natuurlijk de helft van deze teams over en dat is in sommige poules nog lastiger te voorspellen. Normaal gesproken, aldus voetbalkenners, zijn dat Nederland, Engeland, Argentinië en
Frankrijk in poule A t/m D. Brazilië is de gedoodverfde winnaar van poule G. In de andere drie poules is het fiftyfifty met Spanje vs Duitsland, België vs Kroatië (vlak Marokko niet uit) en Portugal vs Uruguay.
Wat gebeurt er bij een gelijke stand in de groep?
Het gebeurt niet zo heel vaak, maar als twee teams gelijk eindigen in een poule geven andere factoren de doorslag. Eerst het onderlinge resultaat, dan het doelsaldo (goals minus tegengoals) en als derde het aantal gemaakte doelpunten, dus zonder aftrek van de tegendoelpunten. Mocht dan nog steeds geen winnaar kunnen worden aangewezen, dan wordt er gekeken naar aantallen overwinningen, alsmede fairplay (rode en gele kaarten) en zelfs de resultaten in de de kwalificatiefase voorafgaand aan het toernooi.
Welke grote landen kunnen elkaar tegenkomen in de achtste finales?
Ervan uitgaande dat alle grote landen presteren zoals van ze wordt verwacht, zijn de zogenaamde kruisfinales interessante materie. De winnaar van groep A speelt tegen de runner-up van groep B, en andersom. Dat geldt ook voor groep C en D, E en F, enzovoorts. Op die manier volgen er diverse smeuïge ontmoetingen. Naar deze krakers in de achtste finales kunnen we alvast voorzichtig vooruitkijken:
- Nederland tegen Engeland of de Verenigde Staten
- Frankrijk tegen Argentinië of Mexico
- Spanje-België, Duitsland-België, Spanje-Marokko (de Straat van Gibraltar-derby) en Kroatië tegen Spanje of Duitsland
- Brazilië tegen Portugal of Uruguay
Let wel, teams laten hoe dan ook steekjes vallen. Nederlanders weten daar alles van: zo was Tsjechië op papier slechts een lastige horde tijdens het EK van 2021, maar bleek het team van Frank de Boer zich eraan te vergalopperen. Nu heet de oefenmeester van dienst Louis van Gaal, een veel strengere bondscoach die zijn spelers al vanaf het ontbijt achter de vodden aan zit. Zo zijn er bij meer toplanden veranderingen die in de gaten gehouden moeten worden. Is Duitsland nog wel zo sterk? Is het sambavoetbal van Brazilië niet een keer uitgewerkt, en bovendien makkelijk te verdedigen door ze het swingen onmogelijk te maken? Is Canada eigenlijk nog steeds een ijshockeyland? En welke teams uit Afrika gaan verrassen? November wordt een heet maandje.