Londen
Londen – de hoofdstad van Engeland – is tijdens het Europees kampioenschap 2020 één van de twaalf speelsteden. Er vinden zeven duels plaats. Dit is inclusief de halve finales en eindstrijd in het Wembley Stadium, het grootste stadion van Euro 2020. Het Engelse voetbalteam speelt in het Londense stadion zijn thuiswedstrijden en jaarlijks vindt er de finale van het Engelse bekertoernooi (FA Cup) plaats. Londen ligt in het zuidoosten van Engeland en telt ongeveer 9 miljoen inwoners. Het is er één uur vroeger dan in Nederland.
Wembley Stadium: het podium voor het EK 2020 in Engeland
Heb je het over iconische voetbalstadions, dan heb je het over het Wembley Stadium. Het huidige Wembley is de opvolger van het originele Wembley, dat in 2003 is afgebroken. Het stadion biedt plaats aan 90.000 toeschouwers. Daarmee is Wembley het tweede grootste stadion van Europa. Op 9 maart 2007 werd het nieuwe Wembley geopend. Het dak is verschuifbaar en wordt bij wedstrijden die overdag plaatsvinden zo ingesteld dat er zo min mogelijk schaduw op het veld ontstaat. In het oude Wembley vierde Engeland zijn grootste voetbalsucces ooit: winst van het WK 1966. Het stadion is met het OV te bereiken via halte Wembley Park Station en Wembley Central.
Welke wedstrijden worden gespeeld in Londen?
Het EK 2020 wordt verspreid over twaalf speelsteden, maar het zwaartepunt ligt bij Londen. Wembley is de gastheer van drie groepsduels in poule D, één wedstrijd in de tweede ronde (tussen de winnaar van poule A en de nummer twee van poule C), beide halve finales en de finale op zondag 11 juli om 21:00 uur Nederlandse tijd. Engeland heeft zich geplaatst voor het EK 2020 en is dus automatisch ingedeeld in groep D. De Engelse ploeg speelt op zondag 13 juni (15:00 uur) de kraker tegen Kroatië en op vrijdag 18 juni (21:00 uur) tegen de winnaar van League C in de play-offs. De laatste groepswedstrijd tussen Engeland en Tsjechië zal plaatsvinden op dinsdag 22 juni (21:00 uur).
Waarom heeft Londen meer wedstrijden dan andere steden?
In eerste instantie zou het Wembley Stadion het strijdtoneel zijn voor alleen de halve finales en de finale. Het afvallen van Brussel als speelstad bracht daar echter verandering in. Brussel, gelegen in België, was van plan om een nieuw stadion speciaal voor het EK 2020 te bouwen. In 2017 uitte de UEFA haar zorgen over de haalbaarheid van de deadline. Er was onvoldoende zekerheid dat het nieuwe stadion op tijd af zou komen, dus besloot de UEFA Brussel als speelstad te schrappen. De wedstrijden die gespeeld zouden worden in Brussel zijn daardoor verplaatst naar Londen. Hierdoor heeft Londen meer wedstrijden dan andere speelsteden.
Waarom zijn de speelsteden verdeeld over zoveel landen?
Een Europees kampioenschap in twee landen tegelijk, dat hebben we wel eerder gezien. Maar een EK in twaalf landen? De Europese voetbalbond UEFA koos niet zomaar voor deze bijzondere opzet. Toen de beslissing werd genomen liet de bond zich inspireren door het toenmalige 60-jarig jubileum. Aanvankelijk werden zelfs dertien speelsteden aangewezen, maar Brussel viel af. In twee van de twaalf stadions vonden eerder EK-duels plaats: Stadio Olimpico in Rome en de Johan Cruijff ArenA in Amsterdam. Normaliter is de gastheer van een eindronde automatisch geplaatst. Ditmaal moet elk organiserend land zich op eigen kracht zien te plaatsen.
Hoe kom je in Londen? Alle informatie over vervoer van en naar de stad
Maar liefst acht luchthavens hebben de plaatsnaam Londen in hun naam opgenomen. De grootste is London Heathrow Airport in het westen van de stad. Dat is het tweede grootste vliegveld ter wereld qua passagiers per jaar. Andere opties zijn London Gatwick Airport, London Stansted Airport, London Luton Airport, London City Airport en London Southend Airport. Het metrosysteem heet London Underground en is ‘s werelds oudste en derde grootste metronet ter wereld. Daarnaast zijn er ruim 700 buslijnen, 360 treinstations en 39 tramhaltes. In de afgelopen jaren werd het makkelijker gemaakt om te fietsen in Londen, bijvoorbeeld via een leensysteem en de aanleg van Cycle Superhighways. De kosten van het OV hangen af van de zone waar je heen reist. Blijf je in Zone 1 (centrum) en heb je een Oyster card, dan kost een enkeltje 2.40 pond (3 Euro). Een taxi kost circa 3,30 euro per kilometer. Het reizen met de metro is zeer gemakkelijk, kijk alleen even goed welke metrolijn je moet hebben. Vergeet overigens niet dat er in Engeland aan de andere kant op de weg wordt gereden.
De gevolgen van Brexit
Op 23 juni 2016 was het referendum in het Verenigd Koninkrijk over het lidmaatschap van de Europese Unie. De (nipte) meerderheid koos voor uittreding, de zogeheten Brexit (Great Britain exit). Vooralsnog is het niet bekend of en wanneer de Brexit plaatsvindt. De regering van het VK en de Europese Commissie hebben garanties afgegeven dat het vliegverkeer tussen het VK en de Europese Unie ook na de mogelijke Brexit als vanouds doorgaat. Met andere woorden, burgers uit de Europese Unie kunnen tot minstens 2021 naar Groot-Brittannië reizen met een nationale ID-kaart. Ook hoef je (voorlopig) geen visum aan te vragen om Engeland, Schotland of Wales binnen te komen.
Waar kun je tijdens het EK 2020 in Londen verblijven?
Hotels, hotels, hotels. Overal waar je kijkt in het toeristische hart van Londen zie je hotels. In 2015 waren er tegen de 140.000 hotelkamers present. Alle grote ketens hebben een of meerdere gebouwen in de Engelse hoofdstad, waaronder Hilton, Premier Inn, Holiday Inn, Park Plaza, Novotel, Ibis, Radisson Blu, Marrriott, Best Western, Crowne Plaza, CitizenM en Mercure. Hilton heeft het grootste aanbod met 4.889 kamers in Londen. Ook beschikt Hilton over een hotel vlakbij Heathrow Airport: Hilton Garden Inn, op een halve kilometer afstand. Ook is Hilton present nabij Wembley Stadium met het Hilton London Wembley. Daarnaast bieden tienduizenden particulieren en vastgoedondernemers appartementen, huizen en kamers aan via Airbnb. Tip: net buiten het centrum zit je vaak wat rustiger en goedkoper. Geen zorgen over de bereikbaarheid van het stadion, want met de metro ben je er zo!
Waar kun je het EK 2020 in Londen kijken?
Twee van de drukste plekken in hartje Londen zijn Leicester Square en Piccadilly Circus. Daar zitten de grootste theaterzalen, bars, restaurants, bioscopen en andere plekken waar vertier en vermaak is. Dit wil niet zeggen dat het in de andere wijken een saaie bedoening is. Zo bevat Upper Street in Islington de meeste bars en restaurants van alle straten in het Verenigd Koninkrijk. Gegarandeerd dat niet alleen deze plekken tijdens het EK in het teken staan van voetbal. Enkele geliefde sportsbars zijn Palm Beach Bar & Grill, Westwoord Sports Pub, Belushis Camden, Pavilon End en Empire Casino. De UEFA organiseert een Fan Zone in Greenwich Park.
Wat is er naast het EK 2020 allemaal te doen in Londen?
Er is letterlijk te veel om op te noemen wat er allemaal te doen is in Londen. Londen behoort tot de vier grootste modesteden ter wereld, is een echte theaterstad, barst van de comedyclubs, bioscopen, concertzalen, festivals, horeca en musea. Wat dat laatste betreft: onder meer British Museum, National Gallery, Victoria en Albert Museum, Natural History Museum en Science Museum behoren op hun gebied tot de wereldtop. Weinig concertzalen genieten grotere bekendheid dan de Royal Albert Hall en op het gebied van populaire cultuur is er in de O2 Arena of Wembley Arena altijd wel iets te doen. Ook is Londen de groenste stad van Europa. Je kunt dagenlang door de talloze parken rond slenteren. De bekendste in het centrum zijn Hyde Park, Kensington Gardens en Regent’s Park. In de zomer is het tegen de 20 graden Celsius.
Wat is de beste EK 2020 route om van speelstad naar speelstad te reizen?
Het Europees kampioenschap 2020 begint op vrijdag 11 juni 2021 in Rome en sluit op zondag 11 juli af in Londen. Wil je zoveel mogelijk speelsteden bezoeken? Houd er dan rekening mee dat er flink wat afstand zit tussen de speelsteden. Van Amsterdam naar Bakoe met de trein is nogal een onderneming: die reis duurt ruim 99 uur. Daarbij moet je minimaal vijf keer overstappen. Reis je per vliegtuig, boek dan zo vroeg mogelijk je tickets. Zeker na de loting in november 2019 zullen de prijzen van tickets hoog oplopen. Tip: bezoek alleen zogeheten Schengen-landen, in dit geval Nederland, Denemarken, Duitsland, Hongarije, Italië en Spanje. Dan zit je aan minder strenge regels vast en wordt het reizen een stuk makkelijker.