toernooi background image

Speelsteden EK 2020

Het Europees Kampioenschap voetbal 2020 wordt de zestiende editie van het continentale kampioenschap van de UEFA. Elf steden in elf verschillende landen organiseren de wedstrijden, waaronder Amsterdam. Portugal werd Europees kampioen in 2016 en Duitsland en Spanje zijn met drie eindzeges gedeeld recordkampioen. Aan deze editie doen 24 landen mee en geen enkel land is automatisch gekwalificeerd. Op deze pagina zoomen we in op de 12 speelsteden en vind je een overzicht van de stadions.

Het EK 2020 start over
Het EK 2020 start over
Dagen
Uur
min
sec

Overzicht speelsteden EK 2020

Over de stadions in speelsteden

Het grootste stadion dat bij het EK 2020 wordt benut is het Wembley Stadium in Londen. In deze monumentale sporttempel passen 90.000 toeschouwers. De Allianz Arena in München volgt met 75.000 plekken. Het meest bescheiden onderkomen is Parken Stadium in Kopenhagen, dat plek biedt aan 38.065 man. Voorheen was het de gewoonte dat landen die een WK of EK organiseren nieuwe stadions moesten bouwen. De stadions voor het EK 2020 bestaan al, met uitzondering van de Puskás Aréna, in Boedapest. Wel zullen de nodige opknapbeurten worden uitgevoerd. Ook wordt het door deze spreiding per land financieel makkelijker om een van de gastheren te zijn.

Veel gestelde vragen

De UEFA heeft op 19 september 2014 de organiserende landen aangewezen. De volgende landen hebben de eer om gaststad van het EK 2020 te zijn: Engeland, Duitsland, Italië, Azerbeidzjan, Rusland, Roemenië, Nederland, Spanje, Hongarije, Schotland en Denemarken. Aanvankelijk was ook België gekozen, maar eind 2017 werd die speelstad geschrapt. Ook Schotland kwam te vervallen. Het Stadio Olimpico in Rome en de Johan Cruijff ArenA in Amsterdam hebben al eens eerder EK-wedstrijden georganiseerd. Het zwaartepunt ligt bij Wembley in London (Engeland): daar vinden de halve finales en de finale plaats.

De speelsteden van het EK 2020 zijn Londen, München, Rome, Bakoe, Sint Petersburg, Boekarest, Amsterdam, Sevilla, Boedapest, Glasgow en Kopenhagen. Deze unieke opzet werd gekozen ter ere van het zestigjarig bestaan van de Europese voetbalbond UEFA. Voor acht steden wordt dit de eerste keer dat ze het strijdtoneel zijn van een EK-wedstrijd. Elk gastland dat zich kwalificeert voor Euro 2020 speelt in de groepsfase minstens twee thuiswedstrijden. Als een gastland groepshoofd is, speelt deze zelfs drie wedstrijden thuis. Londen is de belangrijkste speelstad van het EK met zeven wedstrijden, waaronder de halve finales en de finale. In München, Bakoe, Sint Petersburg en Rome vinden drie groepsduels en één kwartfinale plaats. De rest van de speelsteden organiseren ieder drie groepsduels en één achtste finale.

Dublin was oorspronkelijk ook een speelstad, maar die stad is afgevallen. Alle wedstrijden die daar gespeeld zouden worden, zijn verplaatst naar Sint Petersburg en Londen.

EK 2020 speelsteden

Aan een groep zijn twee speelsteden verbonden. Groepshoofden hebben het voordeel dat ze alle drie de wedstrijd eventueel in eigen land mogen spelen. Nederland is hier een voorbeeld van. Azerbeidzjan is definitief uitgeschakeld voor het EK 2020.

Groep A: Italië en Azerbeidzjan Groep B: Rusland en Denemarken Groep C: Nederland en Roemenië Groep D: Engeland en Schotland Groep E: Spanje en Ierland Groep F: Duitsland en Hongarije

Amsterdam: 3 groepswedstrijden, 1 achtste finale. Bakoe: 3 groepswedstrijden, 1 kwartfinale. Bilbao (Sevilla): 3 groepswedstrijden, 1 achtste finale. Boedapest: 3 groepswedstrijden, 1 achtste finale. Boekarest: 3 groepswedstrijden, 1 achtste finale. Glasgow: 3 groepswedstrijden, 1 achtste finale. Kopenhagen: 3 groepswedstrijden, 1 achtste finale. Londen: 3 groepswedstrijden, 2 achtste finales, 2 halve finales, finale. München: 3 groepswedstrijden, 1 kwartfinale. Rome: 3 groepswedstrijden, 1 kwartfinale. Sint-Petersburg: 6 groepswedstrijden, 1 kwartfinale.

Van de 24 deelnemers gaan er zestien door naar de knock-out fase van het toernooi. Voor die acht partijen in de achtste finale zijn er acht verschillende speelsteden aangewezen:

  • Boekarest
  • Kopenhagen
  • Sevilla (in plaats van Bilbao)
  • Londen
  • Glasgow
  • Boedapest
  • Amsterdam

Voor deze wedstrijden zijn op dit moment de speeltijden nog niet bekend gemaakt, al ligt een combinatie van 18:00 uur en 21:00 uur voor de hand. Als Oranje zich plaatst voor Euro 2020 speelt het in poule C. De nummer één van poule C speelt in de achtste finale in Boedapest, de nummer twee in Londen, de nummer drie in Boekarest of Glasgow.

Voor de kwartfinales van het EK 2020 zijn vier speelsteden gekozen:

  • Sint Petersburg
  • München
  • Bakoe
  • Rome

De eerste twee kwartfinales vinden plaats op vrijdag 2 juli om 18:00 uur en 21:00 uur en de andere twee op zaterdag 3 juli om 18:00 uur en 21:00 uur. Voor de organisatoren zou het fantastisch zijn als Rusland, Duitsland, Azerbeidzjan en Italië op dit punt nog kans maken op de eindzege. Mocht Nederland nu nog van de partij zijn, dan valt het echt niet te zeggen in welke stad het de kwartfinale speelt. Alle vier de speelsteden zijn mogelijk.

De twee halve finales worden beiden gehouden in Londen, in het Wembley Stadium, het grootste onderkomen van dit Europees kampioenschap. Dinsdag 6 juli om 18:00 uur wordt gevochten om het eerste finaleticket, woensdag 7 juli om 21:00 uur om het tweede. Voor de verliezers is het over en sluiten: in tegenstelling tot het WK kent het EK geen troostfinale. In 1996 was Engeland de host van het EK en toen sneuvelde het op Wembley in de halve finale. Welke vier landen kunnen ditmaal ruiken aan de titel?

De finale van het EK 2020 vindt plaats op zondag 11 juli 2021 om 21:00 uur in het Wembley Stadium in Londen. Deze heilige voetbalgrond was al getuige van de nodige sportieve hoogtepunten en op de slotdag van Euro 2020 wordt er hopelijk een nieuw memorabel hoofdstuk geschreven. Staat Duitsland weer eens in de finale, net zoals bij zes van de vorige 15 EK’s? Gaat een underdog verrassen, zoals Denemarken in 1992 en Griekenland in 2004? Zet de datum van 11 juli 2021 alvast in je agenda en tel af naar de belangrijkste landenwedstrijd van het jaar!

Meer informatie over de speelsteden

amsterdam-logo
Amsterdam

Het centrum van de Nederlandse bijdrage aan het EK 2020 is de Johan Cruijff ArenA. In het Nederlandse voetbal is dit de thuisbasis van AFC Ajax. Het stadion van Ajax heeft een capaciteit van 54.990 supporters. Het dak van het stadion kan open en dicht worden geschoven.

bakoe-logo
Bakoe

In Bakoe (ook gespeld als Baku), de hoofdstad van Azerbeidzjan is het Olympic Stadium uitgekozen voor Euro 2020. In het in 2015 geopende stadion zijn 68.700 stoeltjes gevestigd. Het werd gebouwd voor de eerste editie van de Europese Spelen van 2015. In 2019 werd in het Olympic Stadium de finale van de Europa League gespeeld tussen Chelsea en Arsenal.

bilbao-logo
Bilbao

De meest verrassende keus is toch wel Bilbao in Spanje. Madrid of Barcelona werden namelijk gepasseerd voor de hoofdstad van Baskenland. In San Mamés, het stadion van Athletic Bilbao, passen 53.332 toeschouwers. De VAR-beslissingen zullen breed worden uitgemeten op het grote scherm van 15,5 bij 9,8 meter.

boedapest-logo
Boedapest

Ook in het Hongaarse Boedapest is het stadion vernoemd naar ‘s lands grootste voetballer ooit: de Puskás Aréna. Het bouwwerk staat op de plek van het vroegere Ferenc Puskás Stadium en heeft ruimte voor 56.000 fans. De arena krijgt 5 sterren en is eigendom van de Hongaarse bond.

boekarest-logo
Boekarest

Roemenië is geen vaste klant op een EK voetbal, dus het valt te hopen dat de Roemenen zich wel plaatsen voor Euro 2020. Als dat lukt, is het nationale elftal van Roemenië  in de groepsfase te bewonderen in de Arena Națională in Boekarest. De capaciteit van 55.600 plaatsen is dan vast te klein voor het aantal mensen dat deze wedstrijden graag zouden willen aanschouwen.

dublin-logo
Dublin

In Dublin, de hoofdstad van Ierland, zijn de voetbalfans welkom in het Aviva Stadium. De capaciteit bedraagt 51.700 man. Het Ierse nationale team strijkt hier neer voor zijn thuiswedstrijden en ook vinden er veel rugbymatches plaats. In 2011 won Porto in het Aviva Stadium de finale van de Europa League.

glasgow-logo
Glasgow

Schotland doet een duit in het Euro 2020-zakje met het Hampden Park in Glasgow. Het thuisstadion van de Schotse nationale ploeg kan 52.063 man ontvangen. Hampden heeft een rijke geschiedenis die al begon in 1903. Zo is hier het Europese record qua toeschouwersaantal voor een interland gevestigd.

kopenhagen-logo
Kopenhagen

Denemarken won al eens het EK, in 1992, en drong nu ook vrij verrassend door tot het lijstje met organiserende landen. In hoofdstad Kopenhagen wordt het relatief knusse Parken Stadium aangedaan. De thuisbasis van FC Kopenhagen en het Deense nationale elftal biedt plek aan 38.065 man.

londen-logo
Londen

Londen is de speelstad die de eer heeft om de halve finales en de finale te hosten. Er zijn zo’n 90.000 voetbalfans welkom in het overweldigende Wembley stadion. Het is niet de eerste keer dat hier een grote finale wordt gespeeld. In 2013 was Wembley ook al het podium voor de Champions League finale.

munchen-logo
München

In 2024 is Duitsland de organisator van het EK oftewel Euro 2020. Dit land kan dus met München als gaststad alvast oefenen. Plaats van handeling is de Allianz Arena, de thuishaven van Bayern München dat 75.000 plekken telt. In 2006 werden er zes WK-partijen gehouden. Het bijzondere van dit gebouw is dat het van kleur kan veranderen.

rome-logo
Rome

In Italië opent het Stadio Olimpico in Rome zijn deuren voor het Europees kampioenschap voetbal. Het stadion is onderdeel van het sportpark Foro Italico en kan 72.698 man herbergen. Er vonden al vier Europese clubfinales plaats. AS Roma en Lazio Roma werken hier hun thuiswedstrijden af.

sint-petersburg-logo
Sint-Petersburg

In het westen van Rusland ligt Sint Petersburg, de tweede grootste stad van het land. Het Krestovsky Stadium biedt plek aan 68.700 toeschouwers. In dit stadion werden wedstrijden gespeeld tijdens de Confederations Cup 2017 en het Wereldkampioenschap voetbal 2018. FC Zenit speelt hier zijn thuiswedstrijden.

Weersomstandigheden

Met zoveel verschillende speelsteden kunnen de weersomstandigheden nogal verschillen. Wij zochten voor je uit hoe warm het gemiddeld is in de periode van 11 juni – 11 juli in iedere speelstad. Voor die informatie kun je deze pagina bezoeken.

Overzicht van de stadions en de capaciteit per speelstad

nederland-icon
Amsterdam
Johan Cruijff ArenA
54.990
amsterdam-stadion
azerbeidzjan-icon
Bakoe
Olympisch Stadion
68.700
baku-stadion
spanje-icon
Bilbao
San Mamés
53.332
bilbao-stadion
hongarije-icon
Boedapest
Ferenc Puskásstadion
67.889
boedapest-stadion
roemenie-icon
Boekarest
Arena Națională
55.600
boekarest-stadion
schotland-icon
Glasgow
Hampden Park
52.063
glasgow-stadion
denemarken-icon
Kopenhagen
Parken
38.065
kopenhagen-stadion
engeland-icon
Londen
Wembley Stadium
90.000
londen-stadion
duitsland-icon
München
Allianz Arena
70.000
munchen-stadion
italie-icon
Rome
Stadio Olimpico
72.698
rome-stadion
rusland-icon
Sint-Petersburg
Krestovskistadion
66.881
saint-petersburg-stadion