Opzet EK 2020
Het EK 2020 (2021) kent een zeer opvallende opzet. Deze editie van het Europees Kampioenschap zal compleet anders zijn dan alle voorgaande. Normaliter krijgt namelijk één land de eer om het EK te organiseren. Er waren twee uitzonderingen, zo werd het EK van 2000 georganiseerd in Nederland en België. De EK editie in 2020 kent elf verschillende speelsteden, allemaal verspreid over heel Europa. In 2020 zal de UEFA zijn 60-jarige jubileum vieren met een uniek EK voetbal. Bij de stemming was alleen Turkije tegen het besluit, dit kwam voornamelijk omdat de kans vooraf groot leek dat het gehele toernooi naar dat land zou gaan.
Uitdaging voor de organisatie
De uitdaging voor de organisatie zit het voornamelijk in het goed laten verlopen van de wedstrijden. Normaal gesproken is één land verantwoordelijk voor alle duels op een EK, maar dat is tijdens het EK 2020 dus helemaal anders. Aangezien elf landen slechts voor één speelstad verantwoordelijk zijn, zou het EK nog gestroomlijnder moeten verlopen. Een andere uitdaging was het bepalen van de speeltijden, omdat er rekening gehouden moet worden met tijdsverschillen.
Kandidaat stadion
In april 2014 werden de eerste kandidaat stadions gepresenteerd door de UEFA. Alleen Engeland en Duitsland waren in de race voor de EK-finale. Maar liefst negentien verschillende landen hadden wel oren naar de organisatie van de groepsduels, maar slechts dertien landen zouden hiervoor worden geselecteerd. Een viertal landen boden een stadion aan met een capaciteit van tussen de 35.000 en 50.000 toeschouwers; Wit-Rusland, Denemarken, Bulgarije en Macedonië. Twee van de vier landen zouden worden verkozen door de UEFA. De overige vijftien landen boden een stadion met een capaciteit van minimaal 50.000 toeschouwers aan, daaruit zouden elf landen worden gekozen. In september 2014 werden alle speelsteden aangewezen door de voetbalbond.
Kwalificatie
In totaal zullen er 24 landen deelnemen aan het EK 2020. Twintig landen komen uit de EK-kwalificatie, terwijl de overige vier landen komen uit de play-offs (Nations League). In de kwalificatie worden er tien groepen gevormd. In elke groep kwalificeren de beste twee landen zich voor het Europees Kampioenschap. Er spelen 55 landen mee in de EK-kwalificatie, het gaat om vijf groepen met vijf landen en vijf groepen met zes landen. Alle landen werden geplaatst op basis van de eerder behaalde resultaten in de Nations League. Alle halve finalisten van de Nations League werden automatisch in een groep geplaatst met vijf deelnemende landen. Het ging om Nederland, Portugal, Engeland en Zwitserland.
Deelnemende landen
Er is op het EK 2020 plaats voor 24 landen, waarvan er twintig uit de EK-kwalificatie komen. De laatste vier landen die zullen deelnemen hebben zich geplaatst via de play-offs. Aangezien er geen gastland is aangewezen voor het EK 2020, zal er ook geen land automatisch gekwalificeerd zijn voor het eindtoernooi. Er zijn 20 landen die zich definitief hebben geplaatst voor het EK via de kwalificaties: Engeland, Tsjechië, Oekraïne, Polen, Portugal, Duitsland, Nederland, Denemarken, Finland, Zwitserland, Kroatië, Wales, Spanje, Zweden, Oostenrijk, Italië, Frankrijk, Turkije, België en Rusland. Nog eens vier landen hebben een ticket via de play-offs bemachtigd: Hongarije, Slowakije, Schotland en Noord-Macedonië.
Play-offs
Nadat de kwalificatie is gespeeld zijn er nog vier tickets over het EK 2020. Deze felbegeerde plaatsen worden vergeven in de play-offs, oftewel de Nations League. Vier landen zijn automatisch geplaatst voor play-offs (wanneer deze landen zich niet kwalificeren via de reguliere route), namelijk Nederland, Engeland, Portugal en Zwitserland. Uiteindelijk plaatsen de vier beste landen (per divisie) zich voor de play-offs, maar alleen landen die zich niet via de normale kwalificatie hebben geplaatst. Mocht een divisiewinnaar zich plaatsen via de kwalificatie, dan zal de play-offs plaats naar de nummer twee of drie gaan uit dezelfde divisie. Hebben alle drie de landen uit de divisie zich geplaatst, dan zal het ticket naar een land uit een lagere divisie gaan. In november 2020 zijn de play-offs gespeeld en zijn de vier winnaars bekend: Hongarije, Slowakije, Schotland en Noord-Macedonië.
Groepsfase
De groepsfase op het EK 2020 bestaat uit zes verschillende poules met vier deelnemende landen. Alle landen spelen één keer tegen elkaar in de groepsfase. Een overwinning levert drie punten op, terwijl een land voor een gelijkspel één punt krijgt. Een nederlaag levert vanzelfsprekend geen punten op. De eerste twee landen uit de groep plaatsen zich voor de volgende ronde. De vier beste nummers drie mogen het toernooi ook voortzetten. Het EK 2016 werd gewonnen door Portugal, dat met drie punten ook als één van de beste nummers drie de groepsfase wist te overleven.
Openingswedstrijd EK 2020
De openingswedstrijd op het EK 2020 zal worden gespeeld op vrijdag 11 juni 2021 om 21:00 uur. Het prachtige Stadio Olimpico in Rome is het decor voor de allereerste wedstrijd op het eindtoernooi. Het stadion biedt plaats aan 72.200 toeschouwers. Zowel AS Roma als Lazio Roma spelen normaliter hun thuiswedstrijden in het Stadio Olimpico.
Knock-out fase
De eerste wedstrijden in de achtste finale worden gespeeld op zaterdag 26 juni 2020*. In de achtste finales strijden de landen die op de eerste twee plekken in de groepen wisten te eindigen en de beste vier nummers drie tegen elkaar voor een plekje in de kwartfinale. De kwartfinales worden gespeeld op 2 en 3 juli 2021 in Sint-Petersburg, München, Rome en Bakoe. De halve finales worden op 6 en 7 juli in het Wembley Stadion in Londen gespeeld. En ook de finale op 11 juli 2021 zal worden gespeeld in de Engelse hoofdstad.
*In verband met het coronavirus zijn deze wedstrijden nog niet gespeeld. Er is tot zover nog geen nieuwe datum bekend voor deze wedstrijden.
Finale
Zondag 11 juli 2021 wordt om 21:00 uur de 51e wedstrijd op het EK 2020 gespeeld. Het decor van de finale is het Wembley Stadion in Londen. Het voetbalstadion biedt plaats aan 90.000 toeschouwers. De uiteindelijke winnaar van het EK 2020 gaat naar huis met een bedrag van maximaal 34 miljoen euro.
Spelregels
Gedurende het EK 2020 worden dezelfde spelregels gehandhaafd zoals in alle andere Europese voetbalcompetities. Overtredingen kunnen worden gestraft met een gele of een rode kaart en natuurlijk zal er ook goed worden gekeken naar buitenspelsituaties. Een grote vooruitgang is wel dat de VAR ook tijdens het EK 2020 in gebruik zal worden genomen. Hierdoor kunnen wij er zeker van zijn dat alle wedstrijden op het toernooi eerlijk zullen verlopen.
Mascotte
De UEFA heeft voor een unieke mascotte gekozen tijdens het EK 2020. De mascotte kent de naam ‘Skillzy’. De voetbalbond hoopt hiermee meer aandacht te geven aan het straat- en pannavoetbal, maar ook de sport freestyling. Bij de wedstrijden op het EK 2020 zullen er naast de mascotte ook jonge voetbaltalentjes aanwezig zijn om hun skills te laten zien.