actueel background image

6 nieuwe spelregels in het voetbal die gelden voor 2019/2020

24 sep 2019 | 14:35 0

In de laatste jaren zijn er veel aanpassingen in de regels binnen het professionele voetbal gedaan. De grootste verandering was de invoering van de VAR, een videoscheidsrechter die kan ingrijpen bij bepaalde situaties. Het spel moet sneller, eerlijker en aantrekkelijker worden voor de kijker. In het seizoen 2019/2020 zijn er ook weer nieuwe spelregels geïntroduceerd. Bekijk hieronder welke zes nieuwe regels dit zijn:

Wisselen kost altijd veel tijd, zeker wanneer een ploeg wisselt om simpelweg tijd te rekken. Je kent het wel, toevallig staat de speler die uit het veld moet aan de overzijde van het veld, ver weg van de dug-outs. Er is nu een nieuwe spelregel rondom het wisselen van spelers, waardoor de scheidsrechter kan bepalen waar een speler het veld moet verlaten. Dit kan bijvoorbeeld aan de andere kant van het veld zijn of achter het doel. Hierdoor wordt tijdrekken voorkomen. De regel is dat spelers in principe het veld via de kortste route moet verlaten. Daarna loopt de speler buiten de lijnen om naar de dug-out of spelerstunnel.

Een vrije trap zorgde nog wel eens voor onnodig veel gezeur. Voordat de vrije trap genomen kon worden, waren er al opstootjes en waarschuwingen van de scheidsrechter. Dit kwam omdat spelers van de aanvallende partij ook een plekje zochten in de muur. Op deze manier wordt het zich voor de keeper verkleind en is de kans groter dat de vrije trap in het doel geschoten wordt. Dankzij een nieuwe spelregel mogen er geen spelers van de aanvallende partij in de muur staan als er drie of meer verdedigende spelers in de muur staan. Aanvallers moeten minimaal één meter afstand houden. Houden de spelers zich niet aan deze regel, dan gaat de vrije trap naar de andere partij.

voetbalmuurtje

Het kwam regelmatig voor dat een aanvaller tot scoren kwam nadat de bal zijn arm of hand had geraakt. Voortaan zal een doelpunt op zo’n moment altijd worden afgekeurd. Het maakt niet uit of de handsbal expres of per ongeluk was. Er zal geen kaart worden gegeven wanneer de bal terugkaatst via zijn eigen of een andere speler zijn lichaam. Datzelfde is van toepassing wanneer de speler zijn arm gebruikt als hij weer probeert op staan als hij op de grond ligt.

Of het nou om een doeltrap of een vrije trap ging: de bal moest altijd de zestien uit worden getrapt. In het seizoen 2019/2020 hoeft dat niet langer meer. Hierdoor kan het spel een stuk sneller worden hervat en zal de wedstrijd een stuk aantrekkelijker worden voor de kijker. Tegenstanders moeten overigens nog wel buiten het strafschopgebied plaatsnemen. De spelers van die partij mogen de zestien pas in, wanneer de keeper de bal heeft geschoten.

Een scheidsrechter krijgt in het veld al veel voor zijn kiezen als het gaat om kritiek, scheldwoorden en tierende spelers. Deze kritiek wordt ook vaak genoeg geuit door teamofficials, maar zij kregen de afgelopen jaren vrijwel alleen een waarschuwing. Vanaf het seizoen 2019/2020 kunnen ook de teamofficials een kaart krijgen van de scheidsrechter. Vorig seizoen was dit al het geval binnen het professionele voetbal, maar nu moeten de trainers in het amateurvoetbal ook op hun tellen passen.

gele en rode kaart fluitje stopwatch

Vorig seizoen werd de strafschoppenserie op een andere manier genomen, namelijk met het bekende ABBA-systeem. Het ABBA-systeem liet ploegen niet om de beurt een strafschop nemen, maar twee keer achter elkaar. Ploeg A en B wisselen elkaar dan als volgt af: AB BA AB BA AB. Het bleek onnodig ingewikkeld en verwarrend te zijn. Om die reden is er door de KNVB voor gekozen om de penalty’s weer op de oude manier te nemen, gewoon om en om. Het debacle in het KNVB bekertoernooi zal hebben meegespeeld bij deze keuze. In het seizoen 2018/2019 won FC Lisse na strafschoppen van Hoek, maar de ABBA-methode zou niet op de juiste manier zijn toegepast. Drie weken later moest de penaltyreeks opnieuw worden genomen, nadat een rechter dit had besloten. Hoek won ditmaal de strafschoppenserie.

Conclusie

De nieuwe spelregels binnen het voetbal zijn stuk voor stuk verbeteringen. Duidelijk is wel dat de nieuwe regels ervoor zullen zorgen dat er minder vertragingen zullen voorkomen in een wedstrijd. Daarnaast moeten ook de trainers beter op hun gedrag gaan letten. En het onnozele ABBA-systeem is verdwenen, daar kunnen wij als voetballiefhebbers alleen maar blij mee zijn.

Laat een reactie achter op dit artikel

* E-mailadressen worden niet gepubliceerd.