Nationaal elftal

Portugal

livescorebet

ontvang €250 aan Free Bets

Programma

Alle wedstrijden van het nationale elftal van Portugal zie je hieronder. Wie is de volgende tegenstander op het programma? Je ziet het meteen staan door in het overzicht te kijken. Als je meer wilt weten over een wedstrijd, dan kun je naar de wedstrijdpagina gaan. Klik hiervoor op de betreffende wedstrijd.

Standen

Wat is de stand van Portugal in een toernooi? Je checkt het in onderstaand schema. Bekijk de actuele stand in een toernooi of kijk terug naar eerdere edities.

Uitslagen

Iedere uitslag van Portugal check je in deze tabel. Je kunt per toernooi alle wedstrijduitslagen bekijken. Benieuwd naar de wedstrijdstatistieken? Klik dan door naar de wedstrijdpagina en check onder andere het balbezit percentage en doelpuntenmakers.

Selectie

Socials
@portugal
Posts
Volgers
Volgend

Portugal: Consistent gevaarlijk sinds de jaren 90

Wereldwijd is Uruguay wellicht het meest overpresterende voetballand, maar binnen Europa mag Portugal die status claimen. Qua bevolking valt Portugal buiten de top vijftien van Europa, als het om voetbalprestaties gaat, staat het land een flink stuk hoger. Vooral op het EK doet Portugal het sinds de jaren 90 uitstekend. Tussen 1996 en 2016 werd telkens minstens de kwartfinale gehaald, met de titel in 2016 als climax.

De moeizame start van het Portugese elftal

Sinds 1914 beschikt Portugal over een nationale voetbalbond, toen nog onder de naam União Portuguesa de Futebol, tegenwoordig de Federação Portuguesa de Futebol. In 1921 vond de eerste formele interland plaats tegen buurland Spanje. In 1924 werd de bond tot de mondiale voetbalfamilie toegelaten door de FIFA. Tot het Wereldkampioenschap voetbal van 1966 in Engeland zou Portugal slechts aan één ander toernooi deelnemen: de Olympische Spelen in Amsterdam. In 1928 schopte Portugal het in onze hoofdstad tot de kwartfinale, waar werd verloren van Egypte. In de jaren 60 beschikte Portugal met Eusébio over een van de beste spelers van zijn generatie. Bij zijn club Benfica veroverde hij tweemaal op rij de Europa Cup I, maar met het Portugese elftal wilde het minder vlotten.

Uitzondering is dus het WK van 1966 waarop Portugal een lastige groep met ook Hongarije en Brazilië topte, in de halve finale struikelde over de uiteindelijke kampioen Engeland en de troostfinale won van Sovjet-Unie. Eusébio werd met negen treffers de topscorer van die eindronde. Tot 1974 zou hij vergeefs proberen om zijn geadopteerde land (hij was geboren in Mozambique) naar een nieuw toernooi te brengen, zonder succes. In de jaren 80 waren er twee flonkeringen van hoop, toen Portugal in 1984 op zijn eerste EK de halve finale behaalde en in 1986 ook weer eens present was op een wereldkampioenschap. De laatste plek in de groepsfase bleek de voorbode van een nieuwe periode van droogte.

Medio jaren 90: de gouden periode begint

Begin jaren 90 kwam een nieuwe beloftevolle generatie op. Mannen als Luís Figo, Rui Costa, Vítor Baía en de Fernando Couto maakten deel uit van de ‘geração de ouro’, de gouden generatie. Tussen 1996 en 2004 grepen ze weliswaar geen goud, maar groeide Portugal wel uit tot een consistente bedreiging van de gevestigde elite: kwartfinale op het EK 1996, halve finale op Euro 2000, tweede op het EK 2004 in eigen land en in 2006 eindelijk ook weer een spraakmakend resultaat op het WK: vierde.

Superster Christiano Ronaldo

Net toen die gouden generatie begon met afscheid nemen, stond tijdens dat EK in Portugal een nieuwe superster op: Cristiano Ronaldo. ‘CR7’ (zijn initialen en rugnummer) speelde als tiener voor Benfica en Manchester United en zou later furore maken bij Real Madrid. Tijdens zijn loopbaan onderging Ronaldo op het veld net zoveel gedaanteverwisselingen als zijn kapsel. Hij begon als razendsnelle vleugelspeler met een propvolle trukendoos, ging vervolgens meer centraal in de aanval spelen en richtte zich in zijn latere jaren puur en alleen nog maar op goals maken. De paradox is dat hij steeds minder bij het spel betrokken raakte en in die zin minder belangrijk werd voor zijn club en land, maar met zijn onvoorstelbare ladingen goals juist des te beslissender zou blijken.

Het tijdperk-Ronaldo leidde voor de ‘seleção das quinas’ (de selectie van de vijf schilden, bekijk de vlag van Portugal om dat te begrijpen) tot de kwartfinale op Euro 2008, de tweede ronde op het WK 2010, de halve finale op Euro 2012, een mislukt WK in 2014, de eindzege op Euro 2016 en de achtste finale op het WK 2018.

Speelde de gouden generatie nog attractief, gebaseerd op positiespel en aanvallende risico’s, veranderde Portugal in de jaren van Ronaldo in een harde vechtmachine die vooral gefocust was op de nul houden. Kenmerkend is dat Portugal van de zeven duels op Euro 2016 in Frankrijk er slechts eentje in reguliere speeltijd won – de andere zes keren stond het na negentig minuten gelijk.

De bekendste spelers van Portugal

Wat een luxe voor een relatief klein land dat er twee kandidaten zijn voor de titel ‘beste Portugese voetballer ooit’: Eusébio en Cristiano Ronaldo. Over de nummer drie op die lijst bestaat meer consensus: dat is Luis Figo. In de tijd van Eusébio was ook Mario Coluna (Benfica) een erkende topspeler. Nog verder terug in het verleden was Fernando Peyroteo een vreeswekkende goalgetter. Hij maakte in 197 duels voor Sporting 331 goals – nee, die cijfers staan niet verkeerd om.

Vrouwenvoetbal in Portugal

Het Portugese vrouwenteam genaamd ‘a selecção das quinas’, wist zich in 2017 voor het eerst te kwalificeren voor een toernooi. Op het Europees kampioenschap in Nederland viel het doek gelijk in de groepsfase, al werd tegen Schotland wel de eerste zege op een eindronde geboekt.

Portugal op de FIFA-ranking

De gouden generatie bracht Portugal rond de eeuwwisseling naar de hogere regionen van de FIFA-ranking, met als piek nummer vier eind 2001. Daarna bleef Portugal steevast in de top tien staan en in 2017 werd het landrecord verbeterd tot plek drie.