De Portugese voetbalclub Portimonense SC werd opgericht in 1914 en speelt in de Primeira Liga. De club is ook een deelnemer van de Taça de Portugal. Alle thuisduels worden afgewerkt in het Estádio Municipal de Portimao. Check hier de uitslagen en het speelprogramma van Portimonense SC.
Programma Portimonense
Check hier alle wedstrijden van Portimonense die op het programma staan. Per competitie zie je meteen de datum, aanvangstijd en tegenstander. Als je meer wilt weten over een wedstrijd, dan kun je naar de wedstrijdpagina gaan. Klik simpelweg op de wedstrijd waarover je meer wilt weten.
Standen
Zie in de tabel hieronder de actuele stand van Portimonense in de Primeira Liga. Ook zie je de stand in toernooien en andere competities, waarin Portimonense actief is (geweest). Je ziet direct het aantal gespeelde wedstrijden, punten en doelsaldo.
Uitslag Portimonense
Alle uitslagen van Portimonense vind je hieronder. Competitie, beker en andere toernooien, wij bieden je hier elke wedstrijduitslag. Benieuwd naar de wedstrijdstatistieken? Klik dan op de gewenste wedstrijd en bekijk op die pagina onder andere het aantal schoten op doel en corners.
Portimonense selectie
Alles over Portimonense
Portimonense is een club uit Portimão in het zuidelijke district Faro, dat in toeristische brochures ook nog wel de Algarve wordt genoemd, alhoewel die provincienaam inmiddels is afgedankt. De vereniging beleefde zijn tot nu toe beste decennium in de jaren 80. Destijds speelde Portimonense onafgebroken op het hoogste niveau, maar daarvoor en daarna is het tweede en soms derde niveau de habitat van de Alvinegros.
Het begin van Portimonense in 1914
Tot 1913 was voetbal zo goed als onbekend in Portimão. Toen keerde er een inwoonster terug uit Engeland – waar ze had gestudeerd – met een bal en kennis over de regels. Het spelletje sloeg aan en het jaar daarop besloot een groep vrienden om een voetbalclub op te richten. De verticale zwarte en witte strepen van toen prijken ook nu nog op het shirt. Het duurde nog wel tot 1925 voordat de Portugese bond het bestaan van de club formaliseerde.
In 1937 wordt Portimonense voor het eerst kampioen van de Algarve en in dat jaar wordt tevens het stadion Estádio do Portimonense SC in gebruik genomen, dat later werd omgedoopt tot het Estádio Municipal de Portimão. Met de grotere behuizing groeien ook de ambities mee en gedragen door de bloeiende regionale voedingsmiddelenindustrie (vooral in blik) wordt een helder doel opgesteld: de hoogste divisie bereiken.
De Alvinegros blijven echter jarenlang steken op het tweede niveau, ondanks de kans in 1947 om via de play-offs de Primeira Division te bereiken. Het duurt tot 1976 voordat de toppositie in de tweede klasse wordt bemachtigd. Het debuutjaar op het hoogste niveau eindigt op plek twaalf, daarna volgt plek dertien en degradatie. De comeback wordt direct bewerkstelligd en na de rentree in 1979 verblijft Portimonense elf seizoenen na elkaar in de Primeira Division. De beste klassering is plek vijf in 1985.
Sindsdien bleek het een zware kluif voor de club uit Faro om weer aansluiting te vinden met de Portugese elite. In de jaren 90 gleed de club zelfs af naar het derde niveau, terwijl het eerste decennium van deze eeuw weinig inspirerende posities in de tweede divisie opleverden. In 2010-2011 was er een teleurstellende terugkeer in de Primeira Division en na zes seizoenen op het tweede niveau lukte het in 2017-2018 wel om handhaving in de Liga NOS te realiseren (tiende). In het bekertoernooi bereikte de club driemaal de halve finale, al was de laatste keer in 1988.
De bekendste spelers van Portimonense
Tegenwoordig is het al heel wat als een speler meer dan honderd duels voor dezelfde club speelt. Bij Portimonense liep van 2005 tot en met 2018 een voetballer rond die zichzelf helemaal thuis voelde en ook gewaardeerd werd door de club. Beiden hadden geen enkele reden om de verbintenis te verbreken en zo kwam Ricardo Pessoa tot liefst 408 duels voor de club.
De allergrootste transferklapper uit de Portugese competitie ooit stond begin 2019 niet op naam van de grote drie (Benfica, Porto en Sporting), maar op naam van Portimonense. In februari dat jaar verkaste de Japanner Shoya Nakajima van Portimonense naar Al Duhail uit Qatar voor 35 miljoen euro. Feyenoord wilde hem ook maar kon daar niet tegenop boksen.
Het heden
In de Portugese competitie zijn de transferbudgetten buiten de grote drie om zeer beperkt. Als de transfersom van Nakajima verstandig wordt besteed is er een reële kans om een paar seizoenen mee te draaien in minstens de middenmoot.