Nationaal elftal

Polen

livescorebet

ontvang €250 aan Free Bets

Programma

Iedere wedstrijd van het nationale elftal van Polen zie je hieronder. Welk land is de volgende tegenstander op het programma? Je ziet het meteen staan door in het overzicht te kijken. Bezoek de wedstrijdpagina voor meer informatie over een wedstrijd. Klik hiervoor op de betreffende wedstrijd.

Standen

Wat is de stand van Polen in een toernooi? Je ziet het in dit overzicht. Bekijk de actuele stand in een toernooi of kijk terug naar eerdere edities.

Uitslagen

Iedere uitslag van Polen staat in deze tabel. Je kunt per toernooi alle wedstrijduitslagen bekijken. Benieuwd naar de wedstrijdstatistieken? Klik dan door naar de wedstrijdpagina en check onder andere het balbezit percentage en doelpuntenmakers.

Selectie

In de jaren 70 en 80 beleefde het Poolse voetbalteam een sterke periode. Vier deelnames aan het wereldkampioenschap op rij leverden twee bronzen medailles op. Daarna hadden de fans van Polen niet zoveel reden meer om te juichen. Positief is dat het na het EK-debuut in 2008 ook op de daaropvolgende edities present was. Wellicht dus ook op het EK2020.

De eerste interland van Polen in 1921

Nadat Polen in 1918 weer een onafhankelijk land werd, duurde het slechts een jaar voordat een nationale voetbalbond werd opgericht. In 1923 trad de bond toe tot de mondiale bond FIFA. In 1921 werd de eerste officiële interland gespeeld, tegen Hongarije. In 1924 was Polen present op het voetbaltoernooi van de Olympische Spelen, al werd de openingsmatch verloren. De Zomerspelen zouden in 1936 wel het eerste succes opleveren: vierde op de zogeheten ‘nazispelen’ te Berlijn.

Het debuut op een WK

In 1938 debuteerde Polen op het wereldkampioenschap voetbal. In een spektakelstuk ging het direct mis tegen Brazilië: 6-5 na verlenging. Ernest Wilimowski maakte vier treffers en Brazilië polste of hij interesse had om zich te laten naturaliseren. Hij bedankte. Maar die keus had hij niet toen Duitsland Polen binnenviel en hem dwong om voor het Duitse elftal te spelen.

In de decennia daarna zakte Polen weg in de Europese achterhoede. In 1971 werd de weg naar boven ingezet en velen zien de benoeming van Kazimierz Górski bondscoach als beslissende factor daarin. In 1972 werd het Poolse elftal Olympisch Kampioen door twee groepsfases ongeslagen door te komen en in de finale Hongarije te verslaan. Op het WK 1974 was Duitsland in de tweede groepsfase net wat sterker, waarna in de troostfinale Brazilië eraan moest geloven. In 1976 werd de Olympische titel op een haar na verdedigd, maar Oost-Duitsland stond in de weg.

Groepswinnaar

Op de drie WK’s daarna reisde Polen af als groepswinnaar in de kwalificatiecyclus. In 1978 bleef ‘Biało-czerwoni’ (wit-rood) hangen in de tweede groepsfase, in 1982 versperde Italië de weg naar de finale en werd Frankrijk in de troostfinale aan de zegekar gebonden, in 1986 was Brazilië duidelijk te sterk in de tweede ronde.

De WK-deelnames in 2002, 2006 en 2018 eindigden in de groepsfase. Pas in 2008 kwam het EK-debuut. In 2016 werd op dat toernooi voor het eerst de groepsfase overleefd, waarna Portugal in de kwartfinale de strafschoppen beter nam. In de eerste Nations League werd in Divisie A (de hoogste klasse) geen van de vier matches gewonnen, waarna Polen degradeerde naar Divisie B.

De bekendste spelers van Polen

Zbigniew Boniek behoorde tot de selectie die in 1982 derde werd op het WK. Hij speelde voor onder meer Juventus en werd later hoofd van de Poolse voetbalbond. Het meest verkochte shirtje van een Poolse speler is vast en zeker die van Robert Lewandowski, de trefzekere spits van Bayern Munchen en huidige topscorer aller tijden van Polen. De duurste Poolse voetballer is Krzysztof Piatek (voor 35 miljoen euro naar AC Milan).

Polen op de FIFA-ranking

Tussen 1993 en 2007 wist Polen zo tussen de plekken 20 en 40 te blijven, daarna kwam een dip (76e eind 2013) die snel werd opgevolgd door een piek: zevende eind 2017.