Oranje Leeuwinnen, wie kent ze niet?
Even terug naar 2017
De Oranje Leeuwinnen waren aan het begin van het EK in 2017 nauwelijks bekend, maar populariteit groeide naarmate ze verder kwamen in het toernooi. Sterker nog, de met oranje supporters gevulde stadions vormden een twaalfde man en brulden Nederland naar de finale. Een finale die door miljoenen mensen bekeken werd. Een zinderende wedstrijd die in het voordeel van Nederland met 4-2 eindigde (ten koste van Denemarken). Miedema, Martens, Spitse. De spelers hadden het vrouwenvoetbal op de kaart gezet. Een klein Europees land met weinig ervaring werd Europees Kampioen voetbal bij de vrouwen, het feest was terecht groots.
Oranje Leeuwinnen is een begrip in de Nederlandse cultuur geworden
Twee jaar later is ‘Oranje Leeuwinnen’ geen simpele benaming meer voor het vrouwen elftal, het is een begrip. Zelfs het KNVB logo is aangepast van een leeuw naar leeuwin. Albert Heijn, Blokker en Mline zijn de eerste bedrijven die zichtbaar hebben geïnvesteerd in de WK Oranje hype.
Het vrouwenvoetbal kreeg een impuls in 2017 en dit zal ook zeker deze zomer gebeuren. Het is steeds meer vanzelfsprekend dat ook meisjes kunnen voetballen en dit niet alleen weggelegd is voor jongens en mannen. Kijk bij een openbare training van de Oranje Leeuwinnen en daar staan meiden van jong tot oud die hun idolen aan het werk willen zien. Uiteraard hoort daar een foto en handtekening ook bij.
Frankrijk kleurt oranje
Het Wereldkampioenschap voetbal voor vrouwen werd dan wel in Frankrijk gehouden, maar het leek af en toe alsof het in Nederland was. Franse dorpjes kregen een maand voor de zomervakantie al te maken met een enorme hoeveelheid Nederlanders. We mogen gerust zeggen dat Frankrijk werd overgenomen door Oranje fans tot grote verbazing, respect en vreugde tot ver buiten Europa.
Simpel naar een stadion lopen voor een wedstrijd was er niet meer bij. Over een route van ongeveer 2,2km werd bijna een uur gedaan. Tussendoor werd er gezongen en gedanst en vooral van links naar rechts. Waar je het nummer van Snollebollekes nog wel eens op de radio bij het foute uur hoort, is het niet meer weg te denken in de warming-up van de Oranje fans.
Daar gaat de Fanparade! 😍#OnzeJacht #ITANED pic.twitter.com/NbM0NKXVUw
— OranjeLeeuwinnen (@oranjevrouwen) 29 juni 2019
Record brekende kijkcijfers
Amerika – Nederland: 5.481.000
Nederland – Zweden: 5.015.000
Italië – Nederland: 2.700.000
Nederland – Japan: 3.550.000
Nederland – Canada: 2.758.000
Nederland – Kameroen: 2.260.000
Nieuw-Zeeland – Nederland: 1.623.000
Ter vergelijking: De EK finale in 2017 trok 4,1 miljoen kijkers en de huldiging een dag later trok 5,3 miljoen kijkers. Dat de wedstrijd op zondag om 17.00 gespeeld wordt, zal naar alle waarschijnlijkheid bijdragen aan een nieuw kijkcijfer record.
Enkele dagen voor de halve finale presenteerde Ons Oranje de volgende video
En op de dag van de finale:
‘You showed us that dreams do come true.
Thanks for that’ #OnzeJacht pic.twitter.com/GnpzjIZkj1
— OranjeLeeuwinnen (@oranjevrouwen) 7 juli 2019
Bondscoaches alom
Tijdens het Europees Kampioenschap voetbal in 2017 kon bondscoach Sarina Wiegman haar gang gaan en zelf kiezen wat het beste voor het team was. Inmiddels heeft ze een heel legioen waar ze informatie en advies, maar ook kritiek uit kan putten. De Oranje Leeuwinnen zijn bekend en menig Nederlander heeft direct een uitgesproken mening over het voetbal van de vrouwen. Zo was er in de groepsfase veel kritiek op het mindere spel van Nederland en werd er op social media veel gesproken over hoognodige wissels.
Oranje Leeuwinnen doen het wel
De meningen zijn verdeeld over het spel van Nederland, maar het feit is wel dat de Oranje Leeuwinnen in de finale van het WK staan. Zeker na alle kritiek en druk die er werd gelegd op het team is het een knappe prestatie. De strijdlust en het doorzettingsvermogen van de speelsters mogen geroemd worden en is een compliment waardig.
Dat een aantal het vrouwenvoetbal niet om aan te zien vindt, zal altijd blijven. Het mannenvoetbal bestaat tenslotte al langer en is meer ingeburgerd en van hoger niveau dan bij de vrouwen. Echter zijn de ontwikkelingen in het vrouwenvoetbal zeer positief en mogen we als Nederlanders trots zijn op wat er bereikt is en wat er nog komen zal.