Programma
Iedere wedstrijd van het nationale elftal van Oostenrijk zie je hieronder. Wie is de volgende tegenstander op het programma? Je ziet het meteen staan door in het overzicht te kijken. Bezoek de wedstrijdpagina voor meer informatie over een wedstrijd. Klik simpelweg op de wedstrijd waarover je meer wilt weten.
Standen
Wat is de stand van Oostenrijk in een toernooi? Je vindt het in dit schema. Kijk naar de actuele standen in toernooien of neem een kijkje bij eerdere edities.
Uitslagen
Elke uitslag van Oostenrijk zie je in deze tabel staan. Je kunt per toernooi alle wedstrijduitslagen bekijken. Nieuwsgierig naar de wedstrijdstatistieken? Klik dan op de gewenste wedstrijd en bekijk op die pagina onder andere het aantal schoten op doel en corners.
Selectie
Vierde op het wereldkampioenschap van 1934, derde op het WK 1954. En daarna was het definitief over met de in het oog springende prestaties van het Oostenrijkse voetbalteam. Komt er ooit nog een nieuw ‘Wunderteam’? Misschien wel op het EK 2020 in Europa?
De eerste interland van Oostenrijk in 1902
Aan het begin van de 20e eeuw bestond het land Oostenrijk nog niet, maar maakte het grondgebied deel uit van het keizerrijk Oostenrijk-Hongarije. Toch bestonden er twee nationale elftallen. De eerste interland was logischerwijs tegen Hongarije, al verschenen de twee ploegen niet op het veld met de naam van een land, maar werd het gepresenteerd als Wenen versus Boedapest.
In 1904 werd de Österreichischer Fußball-Bund opgericht en het jaar daarop werd die door de FIFA goedgekeurd. De eerste keer dat Oostenrijk opdook op een internationaal toernooi was bij de Olympische Spelen van 1912. Nederland versloeg de Oostenrijkers in de kwartfinale.
Het Wunderteam
In de jaren 30 zou het Wunderteam de wereld verbazen. Bondscoach Hugo Meisl smeedde een offensief team dat soepel de bal rond speelde en vooral veel goals maakte. Het wonderteam won de Central European International Cup in 1931. Op het WK 1934 werden Frankrijk en Hongarije verslagen, maar in de halve finale was Italië een onneembare horde. In de troostfinale greep Duitsland het brons.
Ook op de Olympische Spelen van 1936 was het Wunderteam een factor van formaat. Wel met enig fortuin: in de kwartfinale werd verloren van Peru, maar de Oostenrijkse bond diende vanwege onregelmatigheden (zoals een man die met een revolver in de hand het veld zou hebben betreden) het verzoek in tot een re-match. Peru trok zich boos terug, waardoor Oostenrijk via Polen in de finale terecht kwam. Italië won die in de verlenging.
Brons gevolgd door een stille periode
Ook na de WOII telden de Oostenrijkers nog mee. Zo werd Nederland in de kwalificatiefase richting het WK 1954 geëlimineerd en reikte het op de eindronde tot de halve finale. Uruguay werd in de clash om het brons verslagen. Toen trad het verval in. In 1958 was er wat pech met de loting voor de groepsfase op het WK 1958: Brazilië, Sovjet-Unie en Engeland. Vervolgens was ‘Das Team’ pas in 1978 weer te bewonderen op een WK.
Zowel in 1978 als in 1982 eindigde het WK in de tweede ronde. In 1990 en 1998 ging het nog minder: over en uit in de groepsfase. Het Europees kampioenschap bleef onderwijl al sinds de eerste editie in 1960 buiten bereik van het land. Oostenrijk zal hebben gedacht: dan organiseren we het zelf wel. Euro 2008 (met co-host Zwitserland) werd echter geen succes en ook op Euro 2016 ging het mis in de groepsfase.
De bekendste spelers van Oostenrijk
Captain van het Wunderteam was Matthias Sindelar. Zijn hele leven speelde hij voor Austria Vien. De Oostenrijkers verkozen hem tot sporter van de eeuw. Een recente grote naam is Marko Arnautovic, die via FC Twente bij Werder Bremen en West Ham uitkwam. Topscorer aller tijden is Toni Polster (44), die bij zijn afscheid ook recordinternational was.
Oostenrijk op de FIFA-ranking
In de jaren 90 stond Oostenrijk tussen de 20 en 50, in de jaren 00 tussen de 50 en 100. In de jaren 10 ging het weer crescendo en 2015 werd afgesloten op plek 10, daarna plakte het land rond plek 30.