Alles van het Nederlands elftal vind je op VoetbalUitslagen.com. Op deze pagina bieden we je alle wedstrijden, uitslagen en statistieken van Oranje aan. Met elk toernooi kleurt Nederland oranje. Daar doe jij toch ook aan mee?! Blijf op de hoogte van Nederland op het EK, WK en in de Nations League.
Wedstrijden van Oranje
Iedere wedstrijd van het Nederlands Elftal zie je hieronder. Wie is de volgende tegenstander op het programma? Je ziet het meteen staan door in het overzicht te kijken. Bezoek de wedstrijdpagina voor meer informatie over een wedstrijd. Dit doe je door op de desbetreffende wedstrijd te klikken.
Standen
Wat is de stand van het Nederlands Elftal in een toernooi? Je checkt het in onderstaand schema. Bekijk de actuele stand in een toernooi of kijk terug naar eerdere edities.
Uitslagen
Iedere uitslag van het Nederlands Elftal check je in deze tabel. Je kunt per toernooi alle wedstrijduitslagen bekijken. Benieuwd naar de wedstrijdstatistieken? Klik dan door naar de wedstrijdpagina en check onder andere het balbezit percentage en doelpuntenmakers.
Selectie
Nieuws
De hoge ups en lage downs van Oranje
Elke Nederlandse voetballiefhebber weet de jaartallen uit zijn hoofd: 1974, 1978, 1988 en 2010. De jaren waarin het Nederlands Elftal kans maakte op een hoofdprijs. In drie WK-finales ging het mis, maar in 1988 werd Oranje wel gekroond tot Europees kampioen.
Vroeg Olympisch eremetaal voor Nederland
De Koninklijke Nederlandse Voetbalbond werd opgericht in 1889. Alleen de Britse landen en Denemarken beschikten toen ook al over een nationale bond. In april 1905 werd de eerste interland georganiseerd en de tegenstander was – hoe kan het ook anders – buurland België. In die tijd speelden landen alleen tegen elkaar in vriendschappelijke potjes, regionale toernooien of op de Olympische Spelen. De eerste drie deelnames van Nederland aan de Zomerspelen, van 1908 tot en met 1920, leverden telkens een plak op: driemaal derde. Op de Spelen in Amsterdam (1928) ging het in de eerste ronde gelijk mis tegen Uruguay.
Eerste wereldkampioenschap
In 1934 maakte het Nederlandse elftal voor het eerst zijn opwachting op een wereldkampioenschap. Zowel op het WK 1934 in Italië als op het WK 1938 in Frankrijk was er nog geen groepsfase en verloor Oranje zijn eerste (en dus enige) duel. Overigens had de KNVB in die eerste decennia de gewoonte om een bondscoach uit Engeland aan te stellen. Zo is Bob Glendenning tot op heden de Oranje-bondscoach met de meeste duels in de dug-out (87).
Voor het WK in 1950 en in 1954 deed Nederland geen moeite zich te kwalificeren en daarna liep tot 1974 elke poging om wel mee te mogen doen spaak. In 1960 werd ook het eerste Europees kampioenschap misgelopen en pas in 1976 maakte Oranje daar zijn debuut. In de tussentijd mochten ook enkele Oostenrijkers, een Roemeen, een Duitser en een Tsjech proberen om Nederland aan de praat te krijgen.
Johan Cruyff, Rinus Michels en het begin van het moderne Oranje
In 1971, 1972 en 1973 won Ajax driemaal op rij de Europa Cup I, voortgedreven door de brille van Johan Cruijff en Wim van Hanegem. De speelstijl van de Amsterdammers werd geleidelijk ook ingepast bij het Nederlands elftal. Het zou bekend komen te staan als totaalvoetbal. De basisgedachte is dat een speler zoveel technische bagage en spelinzicht heeft, dat hij op elke positie in het veld uit de voeten kan. Als alles lukt beweegt de ploeg zich als een accordeon over het veld: inkrimpend, uitdijend en ongrijpbaar voor de opponent.
Bondscoach Rinus
In maart 1974 werd Rinus Michels aangesteld als bondscoach van Nederland. Inmiddels had Oranje zich met groot gemak en ongeslagen voor het WK in Duitsland geplaatst. Oranje won de twee groepsfases en versloeg onderweg onder meer Argentinië en Brazilië. In de finale kwam het gastland Duitsland tegen. Ondanks een vroege voorsprong (penalty Neeskens, tweede minuut) werd het een zeperd: 1-2 voor de Duitsers.
De kwalificatie voor het EK 1976 ging door de nodige interne conflicten al moeizamer. Polen kon slechts op doelsaldo naar plek twee worden verwezen. De mini-eindronde met vier landen ving aan met een nederlaag tegen Tsjecho-Slowakije, waarna tegen Joegoslavië nog wel de troostfinale werd gewonnen. Brons dus. Het WK 1978 werd wel soepel bereikt met vijf zeges en een gelijkspel. Cruijff en Van Hanegem besloten niet af te rijzen naar Argentinië, maar ondanks die sleutelspelers werd wederom de finale bereikt. Het gastland won: in de verlenging liepen de Argentijnen uit van 1-1 naar 1-3.
De succesvolste generaties van Oranje
Na de successen van Ajax, Feyenoord en die drie beklijvende toernooien van Oranje was er blijvend iets veranderd in Nederland. Er was meer trots, er was met totaalvoetbal een identiteit ontstaan en er werd in het verlengde daarvan niet meer lukraak naar buitenlandse bondscoaches gegrepen. Gaandeweg de jaren 80 stond een nieuwe generatie op met sterren als Marco van Basten, Ruud Gullit, Frank Rijkaard, Wim Kieft, Ronald Koeman en Hans van Breukelen. Michels keerde bovendien terug als bondscoach.
Europees Kampioen in 1988
Dit collectief begon aan het Europees kampioenschap met veel zelfvertrouwen. De PSV-spelers hadden net de Europa Cup 1 gewonnen en Van Basten en Gullit waren grote sterren bij AC Milan. In de groepsfase ging het op het nippertje goed met een late goal tegen Ierland, daarna werden West-Duitsland (het gastland) en Sovjet-Unie op zij gezet. Eindelijk een hoofdprijs voor Oranje! Deze generatie zwaaide af met de tweede ronde op het WK 1990 en halve finale op het EK 1992.
Nieuwe generatie
In de jaren 90 was er wederom een bijzondere lichting, met Dennis Bergkamp, de broers De Boer, Patrick Kluivert, Edgar Davis en Clarence Seedorf als blikvangers. Zij werden vierde op het WK 1998 en strandden in de halve finale van Euro 2000. Gaandeweg de jaren ’00 moest Oranje het hebben van ‘de grote vier’: Arjen Robben, Robin van Persie, Wesley Sneijder en Rafael van der Vaart. Deze generatie bereikte de kwartfinale op Euro 2008, de finale op het WK 2010 en de bronzen plak op het WK 2014.
Pieken en dalen
Tussen deze pieken door werden er ook diverse eindrondes gemist, zoals het WK 2002, het EK 2016 en het WK 2018. Ook waren er zwakke prestaties, zoals op Euro 2012 (drie nederlagen). Dat is het lot van een relatief klein land: tussen de top generaties in zitten er breuklijnen en magere periodes. Anno 2020 richt Nederland zijn hoop op jonge spelers als Matthijs de Ligt, Frenkie de Jong en Donny van de Beek. Het EK 2020 lijkt goed haalbaar voor deze generatie.
Nederland op de FIFA-ranking
Nederland stond nog nooit aan het eind van een jaar bovenaan de FIFA-ranking, maar wel tussentijds, namelijk in augustus 2011. Sinds 2016 probeert Oranje weer van buiten de top 20 terug te komen naar de top.
Vrouwenvoetbal in Nederland
Al in 1971 speelde het Nederlandse vrouwenelftal zijn eerste interland. De Oranje Leeuwinnen kloppen echter pas sinds eind jaren 00 op de deur van het internationale voetbal. Het EK-debuut eindigde in 2009 in de halve finale, het WK debuut in 2015 duurde tot de achtste finale. In 2017 werd Nederland in eigen land Europees kampioen. Twee jaar later in 2019 bereikte het op het WK in Frankrijk de finale, maar moest daar buigen voor regerend kampioen Amerika.