Nationaal elftal

Letland

livescorebet

ontvang €250 aan Free Bets

Programma

Iedere wedstrijd van het nationale elftal van Letland zie je hieronder. Wie is de volgende tegenstander op het programma? Je ziet het meteen staan door in het overzicht te kijken. Als je meer wilt weten over een wedstrijd, dan kun je naar de wedstrijdpagina gaan. Klik hiervoor op de betreffende wedstrijd.

Standen

Op welke plaats staat Letland in een toernooi? Je ziet het in dit overzicht. Kijk naar de actuele standen in toernooien of neem een kijkje bij eerdere edities.

Uitslagen

Iedere uitslag van Letland staat in deze tabel. Je kunt per toernooi alle wedstrijduitslagen bekijken. Benieuwd naar de wedstrijdstatistieken? Klik dan door naar de wedstrijdpagina en check onder andere het balbezit percentage en doelpuntenmakers.

Selectie

Tussen 1940 en 1991 was Letland een onderdeel van Sovjet-Unie, daarvoor en daarna kon het als onafhankelijk land een eigen nationaal voetbalteam opzetten. Tot nu toe was Letland op een groot toernooi present: het EK van 2004.

Letland voor en na Sovjet-Unie

In 1921 werd de Latvijas Futbola Federācija opgericht, een naam die zonder het Lets te beheren ook wel te begrijpen is. In 1922 werd de eerste officiële interland gespeeld, tegen het Baltische broertje Estland. De eerste kennismaking met toernooivoetbal kwam in 1928, toen de Baltic Cup van start ging, een toernooi tussen de drie Baltische staten. Het is het oudste, nog bestaande internationale landentoernooi. Letland heeft momenteel dertien maal goud veroverd, meer dan de twee andere vaste deelnemers.

In 1930 en 1934 toonde de Letse bond geen interesse in deelname aan het wereldkampioenschap voetbal. Toen het WK 1938 naderde, achtte de bond de tijd rijp om zich wel in te schrijven voor de kwalificaties. Het zou tot november 1991 duren voordat er weer een Lets elftal op het gras zou staan, wederom voor de Baltic Cup.

Geen Europees toernooi in de 20e eeuw

In augustus 1992 begon de tweede poging ooit om op een WK aanwezig te zijn. Zwitserland won die kwalificatiewedstrijd met liefst 0-6 en in de negen andere speelronden verging het de Letten niet veel beter. Aan het einde van de streep had Letland slechts één punt behaald. Gelukkig trad er snel verbetering op. Richting het Europees kampioenschap 1996 werd eindelijk een competitieve zege geboekt (0-1 tegen Liechtenstein) en werd de groepsfase afgesloten met twaalf punten uit tien. Absoluut zwaar onvoldoende om kans te maken op plaatsing, maar stukken beter dan de vorige campagne.

Kwalificaties alom

De kwalificatiecyclus richting Euro 2004 begon sterk met een gelijkspel tegen Zweden en zeges op Polen en San Marino (tweemaal). Ondanks twee nederlagen tegen Hongarije en Polen herpakten ‘11 vilki’ (11 wolven) zich tegen Hongarije en Zweden. Via plek twee werden de play-offs bereikt en daarin moest Turkije eraan geloven. Op het EK 2004 had Letland het niet getroffen: het zat in de poule des doods met Duitsland, Nederland en het toentertijd sterke Tsjechië. De Letten gingen naar huis met één punt.

Sindsdien eindigden de kwalificatiepogingen in de lagere middenmoot of staart van de groepen waarin Letland was ingedeeld. Uitzondering is de cyclus richting het WK 2010 toen Letland derde werd, drie punten achter Griekenland.

In de Nations League beleefde Letland een grauw debuutseizoen. In groep 1 van Divisie D (de laagste) werd in zes duels geen enkele keer gewonnen – zelfs niet van Andorra.

De bekendste spelers van Letland

De recordinternational van Letland is Vitālijs Astafjevs, die 167 keer in het veld verscheen in een interland. Topscorer aller tijden van het Letse team is Māris Verpakovskis (29 stuks). De duurste Letse voetballer tot nu toe is Artjoms Rudnevs, die in 2012 voor 3,5 miljoen naar Hamburg ging.

Letland op de FIFA-ranking

Letland wist zich van 1993 (het begin van de ranking) tot 2010 grotendeels staande te houden in de top 100, met een piek op plek 45 eind 2009. Sinds 2015 raakt de top 100 echter steeds verder uit zicht.