keuken_kampioen_divisie keuken_kampioen_divisie_small
Competitie

Keuken Kampioen Divisie

livescorebet

ontvang €250 aan Free Bets

Bekijk het programma, de stand en de wedstrijden van de Keuken Kampioen Divisie. Mis niks van deze spannende en vermakende competitie in Nederland!

Programma Keuken Kampioen Divisie

Programma logo

Alle wedstrijden in de Keuken Kampioen Divisie voor jou in één overzicht. Kijk per speelronde naar het volledige programma.

Keuken Kampioen Divisie stand

Stand logo Wie gaat er dit jaar met de titel vandoor? Wie plaatsen zich voor de play-off wedstrijden? Bekijk snel de huidige (tussen)stand in de Keuken Kampioen Divisie.

Keuken Kampioen Divisie uitslagen

UitslagenBenieuwd naar de (live) uitslagen van de meest recente speelronde in de Keuken Kampioen Divisie? Dan zit je hier goed! Check de wedstrijdpagina voor alle statistieken.

Alles over de Keuken Kampioen Divisie

In de Keuken Kampioen divisie is de stand zeer belangrijk en brengen plekken op de ranglijst diverse voordelen met zich mee. Ook al wordt er niet een heel seizoen gepresteerd, dan maakt een elftal toch kans op promotie naar de Eredivisie. Iedere negen speelrondes wordt er gekeken naar de tussenstand en worden er periode kampioenen benoemd.

De ontknoping en de uiteindelijke stand in de Keuken Kampioen divisie is soms nog spannender dan in andere competities. Zo kan er in de laatste ronde zomaar nog een plek in de nacompetitie worden afgedwongen. Teams die hiervan zijn uitgesloten, zijn de beloften teams. Jong Ajax bijvoorbeeld mag niet promoveren. Hun ticket schuift door naar de eerstvolgende op de ranglijst. De stand in de Keuken Kampioen Divisie is dus cruciaal voor sommigen.

Eerste Divisie van Nederland

De officiële naam, van de op een na hoogste competitie in Nederland, is de Eerste Divisie. Hoewel ‘eerste’ oogt als het hoogste niveau van Nederland, is het dat dus niet. Het is natuurlijk de Eredivisie die daar nog boven staat.

Momenteel draagt de tweede Nederlandse voetbalcompetitie de naam Keuken Kampioen Divisie. Dit heeft te maken met een sponsorafspraak. Zo heeft de Eerste Divisie ook jarenlang bekend gestaan als de Jupiler League. Zowel Eerste Divisie als Keuken Kampioen Divisie zijn benamingen die dagelijks gebruikt worden voor de competitie. Uit rondvraag blijkt dat de competitie veelal ook zo genoemd wordt: KeukenKampioen divisie.

Hoe ziet het Keuken Kampioen Divisie seizoen eruit?

Het programma in de Keuken Kampioen competitie laat zien dat de wedstrijden vooral worden gespeeld op maandag en vrijdag. Dit is al voor lange tijd het geval, daar de Eredivisie de meeste wedstrijden op zaterdag en zondag speelt.

icoon promotie degradatie

Promotie en degradatie

De kampioen van de KeukenKampioen Divisie mag zich na een groot feest klaarmaken voor deelname in de Eredivisie. De nummer 2 in de stand (nieuw vanaf 2019/2020) promoveert ook naar het hoogste niveau. Mocht een beloften elftal als hoogste zijn geëindigd, dan schuift de promotie door naar de nummers twee en drie. Mits dit uiteraard ook geen belofte elftal is. Andersom moeten nummers 18 én 17 uit de Eredivisie genoegen nemen met een plekje in de KeukenKampioen divisie volgend seizoen.

Periodetitels

Voor lager geklasseerde clubs is er ook de mogelijkheid om te promoveren, namelijk door middel van de nacompetitie. Je komt terecht in de nacompetitie door een periodetitel te pakken of  de wedstrijden zo goed te spelen, dat je hoog genoeg in het linker rijtje eindigt. Er zijn vier periodetitels te vergeven, welke op basis van de tussenstand worden uitgereikt.

De competitie is opgedeeld in vier periodes met elk negen wedstrijden op het programma. De ploeg die na deze negen wedstrijden bovenaan staat in de poule mag zich periodekampioen van de KeukenKampioen Divisie noemen. Een plek voor de play-off wedstrijden voor promotie is dan veilig gesteld. Speelronde 1 en 2 van het programma zijn uitgesloten in de strijd om de periodetitel.

beker trofee icoon

Belangrijke plekken op de ranglijst

  • Nummer 1 en 2: Promotie naar de Eredivisie
  • Periode kampioenen: Recht op een plek in de play-offs
  • Nummers 3 t/m 6: Recht op een plek in de play-offs*

Het is niet onbedenkelijk dat nummer twee op de ranglijst na 38 speelrondes ook een periodetitel op zak heeft. Daarom is het zo dat vier plekken voor de nacompetitie gereserveerd zijn voor clubs die geen periodetitel hebben. Dat zijn dus de clubs die als eerstvolgende het hoogst in de stand staan. Hiermee zou het dus kunnen zijn dat de nummer 9 uit de Keuken Kampioen Divisie alsnog kans maakt op promotie naar de Eredivisie, middels play-offs.

Degradatie uit de Keukenkampioen Divisie

De club die onderaan in de stand van de reguliere competitie van de KeukenKampioen Divisie eindigt, degradeert naar de Tweede Divisie. Helaas zijn er de afgelopen jaren ook diverse faillissementen geweest van clubs in deze competitie. Hierdoor zijn er helaas wel enkele ploegen verdwenen op dit niveau.

Schema nacompetitie

Het programma van de nacompetitie wedstrijden in de KeukenKampioen Divisie is nog niet bekend. Na afloop van de competities worden er drie rondes wedstrijden gespeeld: ronde 1 (+ return), halve finale (+return) en de finale (+return).

De exacte invulling van de nacompetitie is nog niet bekend, omdat deze een nieuwe opzet kent. In plaats van twee play-off deelnemers uit de Eredivisie zal dit er nog maar één zijn.

Programma kalender met bal icoon

Geschiedenis van de Eerste Divisie

In 1990 besloot de KNVB om sponsoren te gaan zoeken voor de competities. In datzelfde jaar werd de Eerste Divisie omgedoopt naar de Toto-Divisie. Vanaf het seizoen 2001 tot en met 2006 heette het de Gouden Gids Divisie. In de zomer van 2006 werd de voetbalcompetitie vernoemd naar de toenmalige hoofdsponsor Jupiler, zo ging de Eerste Divisie tot 2018 voort onder de titel Jupiler League. Sinds het seizoen 2018/2019 draagt de Eerste Divisie de sponsornaam: Keuken Kampioen Divisie. In 2020 werd bekend dat de sponsor voor onbepaalde tijd een contract heeft getekend.

Aantal clubs in de Keuken Kampioen Divisie

Net als de Eredivisie is de Keuken Kampioen Divisie opgericht in 1956. Nadat in 1954 het betaalde voetbal was geïntroduceerd kreeg het met de invoering van de Eredivisie, Eerste divisie en Tweede divisie een nieuwe vorm. Toen de competitie van start ging, was deze opgedeeld in twee afdelingen met beiden zestien elftallen per afdeling. In 1960 werd dit uitgebreid naar achttien elftallen per afdeling, maar in 1962 werd dit teruggedraaid tot één afdeling met zestien elftallen.

In de Keuken Kampioen Divisie speelde vanaf 2003 negentien voetbalclubs mee in het programma, aangezien AGOVV Apeldoorn een proflicentie had verkregen en op dit niveau mocht instromen. In 2005 kwam daar nog een club bij, onder de destijdse naam FC Omniworld uit Almere. Nadat zowel HFC Haarlem als RBC Roosendaal failliet waren gegaan, telde de Eerste Divisie in 2010 nog maar achttien clubs. In 2013 bleven er zelfs nog maar dertien profclubs over, aangezien ook AGOVV en SC Veendam faillissement moesten aanvragen.

In 2013 werd er wel gelijk een oplossing gevonden en telde de competitie weer twintig clubs. Achilles ’29 maakte zijn rentree in het betaalde voetbal en ook de beloftenteams van FC Twente, PSV en Ajax werden toegelaten tot de Keuken Kampioen Divisie. In 2015 nam Jong FC Utrecht de plek over van Jong FC Twente en sinds 2017 speelt ook Jong AZ mee op het tweede niveau van Nederland.

Beloften elftallen in de competitie

Sinds een aantal jaar doen er ook een aantal beloften elftallen mee in de competitie. Jong PSV en Jong Ajax werden als eerste toegelaten in de competitie en later volgden Jong AZ en jong FC Utrecht. Er is wel de regel dat elftallen van beloften geen promotie mogen maken naar de Eredivisie. Daarnaast geldt ook dat een periodetitel alleen voor de sier is en geen recht geeft op een plek in de play-offs. Dat wil nog wel eens verandering brengen in de tussen- en eindstand.

Jong Ajax is een mooi voorbeeld van een beloften elftal dat tegen de zojuist genoemde regels aanloopt. De Amsterdammers werden in 2018 kampioen van de (toen nog) Jupiler League, maar zagen Fortuna Sittard (nummer twee) naar de Eredivisie promoveren.

Records in de Eerste Divisie

In de Eerste Divisie wist FC Volendam de meeste titels bij elkaar te spelen. De Volendamse club won namelijk al zesmaal de titel. In het seizoen van 2017/2018 slaagde Jong Ajax erin om als eerste beloften ploeg ooit het kampioenschap te winnen, maar promoveerde in verband met de regels niet.

FC Eindhoven speelde verreweg de meeste seizoenen in de Eerste Divisie, de club kwam al meer dan 55 seizoenen uit op dit niveau. Spits Jack Tuyp wist in het shirt van FC Volendam driemaal de topscorerstitel te grijpen in de Keuken Kampioen Divisie, dat deed hij in 2007/2008, 2011/2012 en 2012/2013.