Programma IJsland
Iedere wedstrijd van het nationale elftal van IJsland zie je hieronder. Wie is de volgende tegenstander op het programma? Je ziet het meteen staan door in het overzicht te kijken. Bezoek de wedstrijdpagina voor meer informatie over een wedstrijd. Dit doe je door op de desbetreffende wedstrijd te klikken.
Standen
Wat is de stand van IJsland in een toernooi? Je checkt het in onderstaand schema. Bekijk de actuele stand in een toernooi of kijk terug naar eerdere edities.
Uitslag IJsland
Iedere uitslag van IJsland check je in deze tabel. Je kunt per toernooi alle wedstrijduitslagen bekijken. Benieuwd naar de wedstrijdstatistieken? Klik dan door naar de wedstrijdpagina en check onder andere het balbezit percentage en doelpuntenmakers.
IJsland selectie
Het IJslandse voetbalteam was de grote verrassing van het Europees Kampioenschap 2016, waarin het debuteerde op een groot toernooi en opstoomde naar de kwartfinale. Twee jaar later was IJsland het kleinste land (qua populatie) ooit op een WK.
De eerste interland van IJsland in 1946
In 1912 ging de IJslandse voetbalcompetitie van start, alhoewel er toen nog geen officiële nationale bond was. De eerste internationale match van IJsland was in 1930, maar dat was dus een informele gelegenheid. Pas in 1947 werd de Knattspyrnusamband Íslands opgericht en datzelfde jaar nog trad de bond toe tot de FIFA. Toen die processen al liepen werd in 1946 alvast de eerste officiële interland georganiseerd, tegen Denemarken.
Ondertussen had IJsland al een paar WK’s aan zich voorbij laten gaan. In 1954 wilde de bond wel een poging wagen om plaatsing af te dwingen, maar de aanvraag werd afgewezen. Voor het WK 1958 werden de IJslanders wel ingedeeld in de kwalificatiecyclus. De eerste poging eindigde met vier nederlagen op rij. De kennismaking met het internationale voetbal was de bond wellicht niet zo bevallen. In de jaren 60 werd wederom besloten om de kwalificatierondes links te laten liggen. Een poging op het EK 1964 te komen strandde tegen Ierland. De eerstvolgende poging om een eindronde te bereiken was voor het WK 1974.
Een ommekeer met Lagerbäck
Vanaf de jaren 80 werden de resultaten iets beter, zo lukte het richting het WK 1982 om voor het eerst om niet als laatste te eindigen in de groep. De echte ommekeer kwam pas met de aanstelling van Lars Lagerbäck als bondscoach. De Zweed haalde de play-offs voor het WK 2014 (verloren van Kroatië) en loodste het land (mede door twee zeges op Nederland) naar het EK 2016.
Met ultra defensief spel kwam IJsland ongeslagen de groepsfase door en verraste het daarna Engeland. Daarna velde Frankrijk het oordeel over de dappere ‘strákarnir okkar’ (onze jongens): 5-2. Op het WK 2018 was de rek er uit en eindigde het land onderin zijn groep. In de eerste editie van de Nations League wist IJsland geen enkele van de vier duels te winnen en volgde degradatie naar Divisie B.
De bekendste spelers van IJsland
De duurste IJslandse voetballer is Gylfi Sigurdsson, die bijna 50 miljoen kostte voor Everton in 2017. De eerste echte topper uit het eiland is Eidur Gudjohnsen, die het shirt van FC Barcelona mocht dragen (en van PSV). Hij is met 26 goals momenteel de topscorer van het IJslandse elftal. Ook Alfred Finnbogason en Kolbeinn Sigþórsson kwamen uit in de Eredivisie, Finnbogason bij Heerenveen en Sigþórsson bij Ajax.
IJsland op de FIFA-ranking
Van 1993 tot 2010 zweefde IJsland op de FIFA-ranking zo tussen de 50 en 100, maar sindsdien is de weg omhoog gevonden. 2016 werd afgesloten met de hoogste eindjaarspositie: 21e. Wel zal het voor het kleine eiland lastig zijn om in die regionen te blijven.
Vrouwenvoetbal in IJsland
Het vrouwenteam van IJsland wist zich nog niet voor een WK te plaatsen. Op het EK is de kwartfinale in 2013 de beste prestatie en op de Algarve Cup bemachtigden ‘Stelpurnar okkar’ (onze meiden) in 2011 het zilver.