Programma
Iedere wedstrijd van het nationale elftal van Hongarije zie je hieronder. Welk land is de volgende tegenstander op het programma? Je ziet het meteen staan door in het overzicht te kijken. Meer informatie over de wedstrijd vind je op de wedstrijdpagina. Klik hiervoor op de betreffende wedstrijd.
Standen
Wat is de stand van Hongarije in een toernooi? Je vindt het in dit schema. Kijk naar de actuele standen in toernooien of neem een kijkje bij eerdere edities.
Uitslagen
Iedere uitslag van Hongarije zie je in deze tabel staan. Je kunt per toernooi alle wedstrijduitslagen bekijken. Wil je de wedstrijdstatistieken bekijken? Klik dan door naar de wedstrijdpagina en check onder andere het balbezit percentage en doelpuntenmakers.
Selectie
Veel jongeren die alleen iets weten over de huidige stand van zaken in het voetbal zullen denken dat Hongarije simpelweg geen ‘echt’ voetballand is. Het tegendeel is waar: tussen de late jaren 30 en vroege jaren 70 waren de Hongaren een gevreesde grootmacht. Daartussenin ligt de piek, met de ‘mágikus Magyarok’ (magische Hongaren) van de jaren 50, geleid door de legendarische Ferenc Puskás.
Hongarije maakt een goede kans om zich te kwalificeren voor het EK 2020.
De eerste interland van Hongarije in 1902
Begin 1901 werd de Hongaarse voetbalbond uit de grond gestampt: Magyar Labdarúgó Szövetség. In 1907 volgde de acceptatie van Hongarije als lid van de FIFA. Opvallend, want het grondgebied van het huidige Hongarije was nog onderdeel van het keizerrijk Oostenrijk-Hongarije. De eerste officiële interland was dan ook tegen de Oostenrijkse broeders. De derby tussen Hongarije en Oostenrijk is in Europa de meest gespeelde interland.
Olympische Spelen
In 1912 en 1924 (inmiddels als soeverein land) was Hongarije present op het voetbaltoernooi van de Olympische Spelen, beide keren met de tweede ronde als eindstation. In 1934 waren de Hongarije present op het tweede wereldkampioenschap voetbal en werd de kwartfinale behaald – wat indrukwekkender klinkt dan het was, gezien er maar zestien landen deelnamen. Vier jaar later drong het land door tot de eindstrijd, waar Italië de weg naar goud versperde.
In de jaren 50 beschikte Hongarije over een gouden generatie, met als sterspelers Ferenc Puskás en Sándor Kocsis. Het leidde tot een gouden Olympische medaille in 1952 en ook een memorabel WK 1954. Met monsterzeges stormde Hongarije door de groepsfase heen, daarna werden grootmachten Brazilië en Uruguay beide met 4-2 verslagen. In de finale was West-Duitsland echter te sterk: 3-2.
Met name op de Zomerspelen bleef Hongarije tot de toplanden behoren: brons in 1960, goud in 1964 en 1968, zilver in 1972 – al was dat toernooi sinds de komst van het WK (1930) en vervolgens het EK (1960) behoorlijk gedevalueerd. Op het wereldkampioenschap volgden er kwartfinales in 1962 en 1966 plus uitschakeling in de groepsfase in 1978, 1982 en 1986. Tussendoor waren er ook puike prestaties op het EK: derde in 1964 en vierde in 1972.
Je zou denken dat deze imposante reeks resultaten verspreid over dik dertig jaar Hongarije een solide basis zou geven voor voortdurend succes. Maar pas op Euro 2016 was ‘Aranycsapat’ (het gouden team) weer aanwezig op een eindronde, na heel veel derde en vierde plekken in de kwalificatiegroepen.
De bekendste spelers van Hongarije
Ferenc Puskás is de topscorer aller tijden van Hongarije met 84 goals uit 88 interlands, bijna één op één dus. Zijn maatje Sándor Kocsis volgt met 68 stuks. Deze eeuw is Balázs Dzsudzsák een van de grootste namen binnen het Hongaarse voetbal. De vleugelspeler brak door bij PSV en werd in 2011 door Anzhi aan Dynamo Moskou verkocht voor 19 miljoen euro, het transferrecord voor een Hongaar.
Hongarije op de FIFA-ranking
Vanaf het begin van de lijst in 1993 beweegt Hongarije vooral tussen de plekken 50 en 100. In 2015 was er een opleving: 20e aan het einde van dat jaar. Daarna keerden de Hongaren terug naar hun vertrouwde stek.