Nationaal elftal

Georgië

livescorebet

ontvang €250 aan Free Bets

Programma

Alle wedstrijden van het nationale elftal van Georgië zie je hieronder. Wie is de volgende tegenstander op het programma? Je ziet het meteen staan door in het overzicht te kijken. Meer informatie over de wedstrijd vind je op de wedstrijdpagina. Klik hiervoor op de betreffende wedstrijd.

Standen

Op welke plaats staat Georgië in een toernooi? Je vindt het in dit schema. Kijk naar de actuele standen in toernooien of neem een kijkje bij eerdere edities.

Uitslagen

Iedere uitslag van Georgië staat in deze tabel. Je kunt per toernooi alle wedstrijduitslagen bekijken. Nieuwsgierig naar de wedstrijdstatistieken? Klik dan door naar de wedstrijdpagina en check onder andere het balbezit percentage en doelpuntenmakers.

Selectie

Begin jaren 90 was Georgië een van de vijftien nieuwe landen die ontstonden door het uiteenvallen van Sovjet-Unie. Daardoor begint de geschiedenis van het Georgisch voetbalelftal in 1990. In mei van dat jaar speelde Georgië zijn eerste interland, alhoewel het toen nog deel uitmaakte van Sovjet-Unie.

Eerste competitieve interland van Georgië in 1994

Op 9 april 1991 werd het land onafhankelijk, in 1992 trad het toe tot de UEFA en FIFA en in september 1994 kon de eerste interland ‘om het echie’ worden gespeeld. Tegen Moldavië begon de kwalificatiereeks richting het EK 1996. Het werd, zo bleek achteraf, een van de betere kwalificatiecampagnes van de Georgiërs. De ‘jvarosnebi’ (kruisvaarders) eindigden als derde in de groep van vijf en wonnen vijf van de tien speelrondes.

Eindrondes bij lange na niet in zicht

In de daaropvolgende pogingen om een eindronde te halen werd een aanzienlijk lager percentage van de duels gewonnen. Het logische resultaat is dat steevast de onderste plekken van de kwalificatiegroepen wordt ingenomen. De uitzondering was de cyclus richting het WK 2002, toen ook beslag werd gelegd op de derde plek in de kwalificatiegroep. Dat was gelijk ook samen met voornoemde derde plek de enige keer dat de cyclus werd afgesloten met een positief doelsaldo.

Trainer Héctor Cúper

Ondanks de magere staat van dienst en de onaanzienlijke plek van Georgië in de voetbalwereld, wist de bond toch in 2008 een trainer van naam te strikken: Héctor Cúper. De Argentijn, eerder werkzaam voor Inter Milan, Valencia, Parma en het Argentijnse elftal, wist geen succes te maken van zijn dienstverband. Hij won tussen augustus 2008 en eind 2009 geen enkele match met het Georgische elftal en kon na afloop van zijn contract inrukken.

Toch bleek het niet aan Cúper te liggen, want ook in daaropvolgende kwalificatiereeksen zat er weinig schot in de ontwikkeling van het elftal. Richting het WK 2014 werden er maar vijf punten uit acht duels gehaald, richting het WK 2018 bleek het nog zwakker te kunnen: vijf uit tien.

Nations League brengt verlossing

De Nations League bood Georgië een pleister op de wond. In dat in 2018 gelanceerde landentoernooi werden nationale teams ingedeeld op basis van hun toenmalige FIFA-ranking en recente staat van dienst. Georgië kwam terecht in Divisie D, groep 1, bij Kazachstan, Letland en Andorra. In dat gezelschap kon het team plots de zeges aan elkaar rijgen. Promotie naar Divisie C werd met tien punten uit zes duels eenvoudig afgedwongen. Met de groepswinst verzekerde het land zich ook een eventuele plek in de EK play-offs, mocht het EK 2020 niet gehaald worden in de kwalificatierondes.

De bekendste spelers van Georgië

De huidige topscorer aller tijden van het Georgische elftal is een bekende voor wie in de jaren 90 de Eredivisie volgde: Shota Arveladze. De mister Bean-lookalike speelde van 1997 tot medio 2001 voor Ajax en maakte in het nationale shirt 61 goals. Guram Kashia speelde liefst acht seizoenen voor Vitesse. Ze staan echter in de schaduw van Kakha Kaladze, de duurste Georgische voetballer ooit. Hij ging in 2000 voor 16 miljoen naar AC Milan en de verdediger stond daar negen jaar onder contract. Nummer twee op die transferlijst is Georgi Kinkladze, die in 1999 naar Ajax ging maar daar flopte.

Georgië op de FIFA-ranking

Sinds 1993, de start van de FIFA-ranking, is Georgië overal tussen de plekken 50 en 130 opgedoken. De gemiddelde plek aan het einde van het jaar is 91.