Programma
Alle wedstrijden van het nationale elftal van Estland zie je hieronder. Welk land is de volgende tegenstander op het programma? Je ziet het meteen staan door in het overzicht te kijken. Meer informatie over de wedstrijd vind je op de wedstrijdpagina. Klik hiervoor op de betreffende wedstrijd.
Standen
Wat is de stand van Estland in een toernooi? Je vindt het in dit schema. Bekijk de actuele stand in een toernooi of kijk terug naar eerdere edities.
Uitslagen
Iedere uitslag van Estland staat in deze tabel. Je kunt per toernooi alle wedstrijduitslagen bekijken. Wil je de wedstrijdstatistieken bekijken? Klik dan op de gewenste wedstrijd en bekijk op die pagina onder andere het aantal schoten op doel en corners.
Selectie
Het voetbalelftal van Estland heeft zich nog nooit weten te plaatsen voor een EK of WK. Misschien is dat ook niet zo verbazingwekkend: het Baltische staatje telt nog geen anderhalf miljoen inwoners. Bovendien maakte Estland zich pas begin jaren 90 lost van de Sovjet-Unie, zodat het een relatief jong lid is van de FIFA-voetbalfamilie.
Zestig jaar geen nationaal elftal van Estland
Toch is 3 juni 1992 niet het echte debuut van het Estse nationale elftal. Voordat het land in 1940 werd ingelijfd door Sovjet-Unie bracht het namelijk ook al een voetbalteam op de been. In 1920 debuteerde dat elftal en vier jaar later was het present op de Olympische Spelen te Parijs. In de voorronde ging het mis tegen de Verenigde Staten. Het lukte niet om kwalificatie voor het wereldkampioenschap van 1934 en 1938 te realiseren.
Toch wel succes
Wel was er succes in de Baltische Beker, het toernooi tussen Estland, Letland en Litouwen. Dat toernooi vond ook plaats toen deze landen waren opgenomen in Sovjet-Unie. Het is het oudste, nog steeds bestaande Europese landentoernooi. Estland bleek de zwakste broeder van de drie landen en heeft momenteel na 24 deelnames slechts driemaal de beker gepakt.
In de jaren 90 volgde dus deel twee van de Sinisärgid (de blauwe shirts). Opvallend genoeg werd de eerste match niet tegen een Baltische broeder gespeeld, maar tegen Slovenië. Het bleek een pittige opgave voor Estland om zich te mengen in de strijd voor EK- en WK-tickets. Van de eerste twintig kwalificatieduels die Estland speelde werden er 19 verloren. In de kwalificatiecyclus voor het WK 1998 boekte Estland zijn eerste zege in een competitieve wedstrijd: Wit-Rusland ging er met 1-0 aan.
Bijna op Euro 2012
Maar ook in de decennia daarna kwam Estland nooit dichtbij directe kwalificatie of de play-offs. De voorlaatste of laatste plaats bleken de standaard voor de Esten. De uitzondering was de cyclus voor Euro 2012, toen Estland tweede werd in zijn groep en daarna in de play-offs onderuit ging tegen Ierland. Het bleek een eenmalige oprisping. Op weg richting Euro 2016, waar Estland ook absent was, ging het gruwelijk mis tegen San Marino. De 0-0 betekende het allereerste punt ooit voor San Marino in een kwalificatieduel voor het EK.
De Nations League, een nieuw internationaal toernooi dat de UEFA lanceerde om betekenisloze friendly’s uit te bannen, bood ook geen soelaas. In de eerste editie daarvan degradeerde Estland van divisie C naar D – de bodem van het toernooi.
De bekendste spelers van Estland
Ragnar Klavan is het grote rolmodel voor Estse voetbaltalentjes. Klavan beklom geleidelijk de top: de centrale verdediger bloeide op bij Heracles en AZ en kwam vervolgens via Augsburg terecht bij Liverpool. Ook Andres Oper was in de Eredivisie terecht. De aanvaller speelde voor Roda JC en ADO Den Haag. Hij is momenteel de topscorer van Estland met 38 treffers in 114 interlands.
Estland op de FIFA-ranking
De hoogste eindejaarsranking van Estonia op de lijst van de FIFA is plek 57 in 2011. Het dieptepunt was de 129e plek in 1995. Gemiddeld gezien staat Estland ergens in de 90.