Een ramp in de Belgische competitie
In België zal de bal dit seizoen niet meer gaan rollen. De Belgische voetbalbond besloot als één van de eerste bonden om een punt achter het voetbalseizoen te zetten. De corona crisis heeft grote gevolgen voor het betaalde voetbal in ons buurland. Afgelopen maandag werd bekendgemaakt dat Sporting Lokeren failliet was verklaard door de rechtbank van Dendermonde. Het lijkt er sterk op dat dit slechts het begin is van een donkere periode, gezien ook RE Moeskroen en SK Lommel failliet dreigen te gaan.
Sporting Lokeren failliet verklaard
De Belgische profclub Sporting Lokeren zal niet meer terugkeren in het betaalde voetbal. De club werd op maandag 20 april failliet verklaard door de rechtbank van Dendermonde. De club kwam afgelopen seizoen uit op het tweede voetbalniveau van het land en zat diep in de schulden. Al geruime tijd kon Sporting Lokeren spelers en werknemers niet meer betalen.
De zoektocht naar investeerders bleek een onmogelijke opgave, waardoor de club zich moest neerleggen bij het vonnis. De Nederlander Guus Hupperts stond onder contract bij Sporting Lokeren en ook trainer Stijn Vreven staat sinds begin deze week op straat.
RE Moeskroen en SK Lommel staan op omvallen
Er bestaat een grote kans dat RE Moeskroen en SK Lommel hetzelfde lot tegemoet gaat als Sporting Lokeren. Afgelopen week werd bekend dat beide clubs naar alle waarschijnlijkheid hun proflicentie verliezen.
De voetbalclub RE Moeskroen zouden geleid worden door Eran Zahavi en Marc Rautenberg. De zaakwaarnemers zouden de afgelopen jaren een grote rol hebben gespeeld in het beheer van de club. Dit werd door RE Moeskroen lange tijd ontkend, maar er lijkt nu bewijs boven water te zijn gekomen. RE Moeskroen verloor dan ook zijn proflicentie.
SK Lommel is sinds 2019 eigendom van de Israëliër Ehuh Shochatovitch. De advocaat werkte ook als spelersmakelaar en is eigenaar van een voetbalschool in het Afrikaanse Gambia. Hiermee schond Shochatovitch diverse regels. Dit bleek nog niet alles, want de eigenaar zou ook diverse transfers hebben bewerkstelligd vanuit zijn voetbalschool in Gambia naar SK Lommel.
Daarnaast zou SK Lommel er financieel slecht voorstaan en geen garantie kunnen geven ook volgend seizoen weer over voldoende financiële capaciteit te beschikken. SK Lommel beschikt vanaf volgend seizoen niet meer over een proflicentie.
Standard Luik teruggezet naar het vierde niveau
De topclub Standard Luik zal vanaf het seizoen 2020/2021 niet te bewonderen zijn op het hoogste niveau. De club krijgt geen licentie en zal volgend seizoen op het vierde niveau uitkomen. Standard Luik behoort tot de vijf grootste clubs van België. De voetbalclub gaat nog wel in beroep, maar het is nog maar de vraag of dat wel zin heeft.
In februari konden er door Standard Luik geen betaalbewijzen van de tekenpremies worden getoond. Het zou gaan om een totaalbedrag van ruim één miljoen euro. Op 10 mei krijgt Standard Luik uitsluitsel van het Belgische Arbitragehof van de Sport. Naast de club uit Luik verliezen ook KV Oostende, Excelsior Moeskroen, Roeselare en Virton hun licentie.