Programma
Iedere wedstrijd van het nationale elftal van Bosnië en Herzegovina zie je hieronder. Welk land is de volgende tegenstander op het programma? Je ziet het meteen staan door in het overzicht te kijken. Bezoek de wedstrijdpagina voor meer informatie over een wedstrijd. Klik simpelweg op de wedstrijd waarover je meer wilt weten.
Standen
Wat is de stand van Bosnië en Herzegovina in een toernooi? Je ziet het in dit overzicht. Kijk naar de actuele standen in toernooien of neem een kijkje bij eerdere edities.
Uitslagen
Iedere uitslag van Bosnië en Herzegovina staat in deze tabel. Je kunt per toernooi alle wedstrijduitslagen bekijken. Nieuwsgierig naar de wedstrijdstatistieken? Klik dan door naar de wedstrijdpagina en check onder andere het balbezit percentage en doelpuntenmakers.
Selectie
Na het uiteenvallen van Joegoslavië in het begin van de jaren 90 viel noodzakelijk ook het doek voor het Joegoslavische voetbalteam. Een van de nieuwe naties en voetballanden was Bosnië en Herzegovina, dat in juni 1993 zijn eerste officieuze interland speelde. Als landje dat niet tot de Europese top dertig qua populatie behoort is het uiteraard lastig om een voetballende vuist te maken
De geleidelijke weg naar meer succes van Bosnië en Herzegovina
In de Joegoslavische jaren teerden het nationale elftal en de binnenlandse topclubs vooral op Kroatische en Servische spelers, met op de derde plek voetballers uit Bosnië en Herzegovina. Zo werden de Bosnische clubs Sarajevo en Željezničar ooit kampioen van Joegoslavië.
Medio jaren 90 was er zoveel onrust op de Balkan dat het onmogelijk bleek om op een gestructureerde manier aan de ontwikkeling van het Bosnische voetbal te werken. Ook duurde het tot 1996 voordat de FIFA het nieuwe land toeliet tot zijn gelederen. Daarnaast ontbrak het in die beginjaren aan een nationale competitie en moesten de clubs zich behelpen met regionale competities.
Bijna…
De eerste maal dat het Bosnische team zich probeerde te kwalificeren voor een groot toernooi was voor het WK Voetbal van 1998 in Frankrijk. Uit acht duels werden negen punten gehaald, niet genoeg om bij de beste twee van de groep te eindigen. De daaropvolgende pogingen pakten niet veel beter uit, tot het bijna lukte om Euro 2004 te halen. Bosnië had slechts een puntje minder dan nummer twee Noorwegen.
Het gaan en komen van bondscoaches
Inmiddels was het een komen en gaan van bondscoaches. Al veertien man op rij kregen minder dan tien interlands de kans om zichzelf te bewijzen. Dat veranderde met de aanstelling van Blaž Slišković, die tussen 2002 en 2006 bij 37 interlands in de dugout zou zitten. Tussen 2009 en 2014 mocht Safet Sušić het team 47 keer leiden en dat legde eindelijk een broodnodig fundament onder de ‘zlatni ljiljani’, de gouden lelies. Bijna werd er geoogst, maar voor zowel het WK 2010 als Euro 2012 stond in de play-offs Portugal in de weg.
Sušić mocht aanblijven en werd in oktober 2013 de eerste bondscoach die Bosnië en Herzegovina naar een eindronde bracht. Het land haalde uit tien kwalificatieduels liefst 25 punten. Op het WK 2014 in Brazilië werd verloren van Argentinië en Nigeria, maar volgde ook het eerste gewonnen WK-duel: 3-1 tegen Iran. Het EK 2016 en WK 2018 werden gemist.
De bekendste spelers van het Bosnische elftal
Enkele Bosnische spelers hebben bij de grootste Europese clubs geschitterd. Edin Džeko, de meest gecapte speler van Bosnië, ramde de goals er bijvoorbeeld in voor Manchester City en AS Roma. Miralem Pjanić was in Rome even zijn clubgenoot voordat hij naar Juventus vertrok. Elvir Bolic was de topschutter in de eerste jaren van de ‘zmajevi’ (draken).
Bosnië op de FIFA-ranking
In 1997, een jaar nadat het land was toegelaten door de FIFA, had Bosnië zich al in de top 100 van de FIFA-ranking geknokt. In 2011 eindigde het als twintigste, om daarna geleidelijk naar plek 40 te zakken.