De Engelse voetbalclub Aston Villa promoveerde in het seizoen 2018/2019 naar de Premier League. De club uit Birmingham speelt zijn thuisduels op Villa Park. Volg hier de verrichtingen van The Villians. Ontdek het programma, de uitslagen en de statistieken.
Programma Aston Villa
Check hier alle wedstrijden van Aston Villa die op het programma staan. Je kunt per competitie direct zien wanneer de wedstrijd is en wie de tegenstander is. Wil je meer weten over een wedstrijd? Check dan de wedstrijdpagina door op de betreffende wedstrijd te klikken.
Standen
Bekijk hier de huidige stand van Aston Villa in de Premier League. Check direct het aantal gewonnen, verloren en gelijk gespeelde wedstrijden, het totaal aantal punten en het doelsaldo.
Uitslag Aston Villa
Alle uitslagen van Aston Villa vind je hieronder. Competitie, beker en andere toernooien, wij bieden je hier elke wedstrijduitslag. Nieuwsgierig naar de wedstrijdstatistieken? Klik dan door naar de wedstrijdpagina en check onder andere het balbezit percentage en doelpuntenmakers.
Aston Villa selectie
Alles over Aston Villa
Spelers van Aston Villa worden de Villains genoemd en de fans laten zich trots The Claret & Blue Army noemen. Dan gaat het natuurlijk om Aston Villa Football Club, een roemruchte club uit Birmingham die zowel in thuisland Engeland als in Europa onuitwisbare sporen heeft nagelaten. Het bij thuisduels in lichtblauw en paars spelende Aston Villa behoort tot de succesvolste Engelse clubs ooit.
Grondlegger van de Engelse competitie
Tegenwoordig is de Premier League de allergrootste voetbalcompetitie ter wereld. Het kan niet op met de enorme geldbedragen die in de Engelse competitie omgaan. De Premier League ging in 1992 van start en kwam voort uit de English Football League, wereldwijd de eerste voetbalcompetitie ooit. En door wie werd die Football League in 1888 van de grond getild? Juist, door Aston Villa – althans, door de toenmalige directeur William McGregor.
Het lijkt zo vanzelfsprekend dat clubs de agenda trekken, datums noteren waarop ze tegen elkaar gaan spelen en ondertussen een lijstje met punten bijhouden. Dat was het tot 1888 dus niet, tot McGregor zijn lumineuze idee koppelde aan dadendrang en voetbal voor altijd zou veranderen van amateuristisch tijdverdrijf tot professionele industrie. Die wortels geven Aston Villa tot op de dag van vandaag glans en grandeur, ongeacht hoe de club presteert.
De grote successen van Aston Villa
Sommige clubs kunnen hun prijzen kwijt in de bezemkast. Aston Villa niet: in het onderkomen Villa Park is een manshoge etalage vereist om de vele trofeeën uit te stallen. Zo werd de club liefst zeven keer de kampioen van Engeland, al is dat met de nuance dat zes van die titels van 1894 tot en met 1910 binnen werden gesleept. Daarna moest iedereen met een paarsblauw hart tot 1981 wachten op de landstitel.
Zo komen we gelijk aan bij de tweede glorieperiode van Villa, want na het (tot nu toe) laatste landskampioenschap in 1981 werd ook heel Europa aan de zegekar gebonden. In 1982 werd in de Rotterdamse Kuip de Europa Cup I veroverd ten koste van Bayern Munchen (1-0, goal Peter Withe). Begin 1983 kwam daar de Europese Supercup bovenop, na een tweeluik met FC Barcelona. En dat is niet alles, want de nationale beker (FA Cup) werd zevenmaal binnengesleept. De League Cup, het tweede Engelse bekertoernooi, werd vijf keer gewonnen – waaronder de allereerste editie in 1961.
Fans
Gezien de locatie van de club in de zogeheten Midlands van Engeland bevinden de meeste fans zich in dat centrale deel van het land. De clubdirectie neemt de wensen en kritiekpunten van de supporters serieus, bijvoorbeeld door eens per drie maanden een ontmoeting te organiseren waarbij ingelote fans antwoord krijgen op hun vragen. Denk echter niet dat op een matchdag van Aston Villa heel Birmingham is uitgedost in het fraaie en kleurrijke tenue van de club. Want de meest gehate rivaal komt ook uit de qua populatie tweede grootste stad van het Engeland: Birmingham City. Onderlinge duels worden daarom de ‘second city derby’ genoemd.
Villa Park
Villa Park is sinds 1897 het thuis van Aston Villa, al heeft het stadion de nodige grondige renovaties ondergaan. De capaciteit van het onderkomen is 42.682 . Er zijn plannen en de benodigde vergunningen om uit te breiden naar 50.000 plaatsen. In 2009 werd een bronzen standbeeld geplaatst van William McGregor. Zo af en toe worden er interlands gespeeld op Villa Park of strijkt er een grote popster neer voor een megaconcert.
Bekendste spelers van The Villa
Dit is een club die zijn iconen weet te eren. In 2006 werd een hall of fame ingesteld, die op basis van stemmen van fans werd gevuld met (voormalige) spelers, trainers en bestuurders. Paul McGrath ontbrak uiteraard niet. Als je door supporters wordt aangeduid als ‘God’, dan heb je weinig verkeerd gedaan. De Noord-Ierse verdediger werd in 1993 uitgeroepen tot beste speler van de Premier League en pakte in zijn zeven jaar bij Aston Villa tweemaal de League Cup.
Een van de spilspelers in de glorietijd van begin jaren 80 was Gordon Cowans. De Engelse middenvelder miste tussen 1979 en 1983 geen enkel duel en staat derde op de eeuwige Villa-ranglijst wat betreft aantal duels. Gareth Southgate, die als bondscoach Engeland naar de halve finale van het WK 2018 loodste, moet het op dat lijstje doen met 191 wedstrijden.
Het heden
Gaat het in Engeland over slapende reuzen, dan wordt direct Aston Villa genoemd. Sinds 2016 kwam de club uit in de Championship, de divisie onder de Premier League, waarin het in de vier seizoenen daarvoor buiten de top tien eindigde. Vanaf het seizoen 2019/2020 is de ploeg echter weer actief op het hoogste niveau van Engeland.