Programma
Iedere wedstrijd van het nationale elftal van Armenië zie je hieronder. Welk land is de volgende tegenstander op het programma? Je ziet het meteen staan door in het overzicht te kijken. Bezoek de wedstrijdpagina voor meer informatie over een wedstrijd. Klik simpelweg op de wedstrijd waarover je meer wilt weten.
Standen
Op welke plaats staat Armenië in een toernooi? Je ziet het in dit overzicht. Kijk naar de actuele standen in toernooien of neem een kijkje bij eerdere edities.
Uitslagen Armeens elftal
Elke uitslag van Armenië staat in deze tabel. Je kunt per toernooi alle wedstrijduitslagen bekijken. Nieuwsgierig naar de wedstrijdstatistieken? Klik dan door naar de wedstrijdpagina en check onder andere het balbezit percentage en doelpuntenmakers.
Selectie
Tot begin jaren 90 hoorde het Armeens grondgebied bij de Sovjet-Unie. Sinds 1991 is Armenië echter een onafhankelijke natie en heeft het daardoor ook het recht een eigen nationaal voetbalelftal af te vaardigen. Daarmee wisten de Armenen echter tot zover geen EK of WK te bereiken.
De eerste interland van Armenië in 1992
Het jonge land wachtte niet lang om een voetbalbond op te richten. In 1992 werd in hoofdstad Jerevan het bondsbureau in gebruik genomen en zowel de FIFA als de UEFA sloten de FIFA datzelfde jaar nog in de armen. Op 14 oktober 1992 werd Moldavië uitgenodigd voor de eerste interland ooit van het Armeense elftal.
Twee jaar later, in september 1994, stond Armenië aan de aftrap van zijn eerste competitieve voetbalmatch ooit. Zoals zoveel van de voormalige Sovjetstaten overkwam werd de eerste kwalificatiecampagne een flop: de Armenen eindigden onderaan. Wel werd in september 1995 de eerste competitieve zege geboekt, uit tegen Macedonië.
Positief doelsaldo met een beetje geluk
De daaropvolgende pogingen om present te zijn op een EK of WK eindigden steevast in de achterhoede van de kwalificatiegroep. Richting Euro 2012 trad er verbetering op bij Havaqakan (het collectief). In kwalificatiegroep B werd Armenië derde van de zes en bleef er voor het eerst onderaan de streep een positief doelsaldo over. Toegegeven: dat kwam vooral door de indeling bij onder meer Macedonië en Andorra.
Kleine groei niet voldoende
Ook de verrichtingen in kwalificatiegroep B voor het WK 2014 waren relatief bemoedigend. De vijfde plek (voorlaatste) gaf weinig reden tot hoop, maar in een groep met ook onder meer Italië, Denemarken en Tsjechië was het doelsaldo van 12-13 helemaal zo gek nog niet. De min of meer positieve trend werd daarna resoluut de nek omgedraaid. De cyclus richting Euro 2016 leverde geen enkele zege op en in de kwalificatieduels voor het WK 2018 moesten de Albanese fans het doen met zeven punten uit tien speelronden.
Onvermijdelijk werd Armenië bij de eerste editie van de Nations League ingedeeld in de laagste categorie, Divisie D. Inmiddels was het nationaal elftal zo afgegleden dat Macedonië niet van de groepswinst afgehouden kon worden. Dieptepunt was een thuisnederlaag tegen Gibraltar.
De bekendste spelers van Armenië
Saillant is dat de neergang van Armenië samenging met de opmars van Henrikh Mkhitaryan. Hij is de grootste sterspeler die de Armenen ooit hadden. De middenvelder brak aan het begin van de jaren 10 door bij Shakhtar Donetsk en droeg vervolgens het tenue van Borussia Dortmund, Arsenal en Manchester United. Tevens is hij topscorer aller tijden van Armenië en is hij de duurste Armeense speler (42 miljoen). Of hij ook de recordinternational wordt valt te bezien. Momenteel heeft Sargis Hovsepyan de meeste caps op zijn naam staan: 132. De na Mkhitaryan duurste Armeen is Aras Özbiliz en hij speelde in 2018 een jaartje voor Willem II.
Armenië op de FIFA-ranking
Van 1993 tot 2019 gleed Armenië in en uit de top honderd, daarna volgde een stevige opmars. 2013 werd besloten op plek 35, maar de val verliep even spoedig: eind 2015 stond het land 123e. Sindsdien is het weer jojoën rond plek 100 geblazen.