Volg het spannende Franse bekertoernooi op de voet. Via VoetbalUitslagen.com mis je niks meer en zie je wie op weg is om de Coupe de France te winnen.
Coupe de France programma
Het programma van de Coupe de France vind je in het overzicht hieronder. Na de groepswedstrijden volgen de knock-out duels, verliezen betekent dat je direct uit het toernooi ligt. Welke Franse club denk jij dat de beker wint?
Coupe de France uitslagen
Wie hebben er tegen elkaar gespeeld en wat zijn de uitslagen in de Coupe de France? Bekijk per speelronde de uitslagen terug van alle wedstrijden.
Over het Franse bekertoernooi
De Coupe de France, ook wel bekend als de Coupe Charles Simon, is een belangrijk bekertoernooi in Frankrijk. Het is één van de twee belangrijkste bekertoernooien. Het toernooi wordt georganiseerd door de French Football Federation (FFF). De eerste editie van het toernooi stamt uit 1917.
Het toernooi is voor alle amateur -en professionele voetbalclubs in Frankrijk. De finale van de competitie wordt gespeeld in Stade de France en de winnaar van de beker kwalificeert zich automatisch voor de UEFA Europa League. Daarnaast verovert het team ook een plek in de wedstrijd voor de Trophée des Champions.
Winnaars
De Coupe de France heeft al vele winnaars gehad in haar geschiedenis. De recordhouder is Paris Saint-Germain, zij wonnen de cup maar liefst twaalf keer. De Parijzenaren wonnen de competitie vier keer achterelkaar van 2015 tot 2018. In het seizoen 2018/2019 verloor Paris Saint-Germain tegen de verwachting in van Rennes. De wedstrijd werd na een 2-2 gelijkspel beslist door strafschoppen. Marseille staat onder Paris op een respectabele tweede plaats met tien gewonnen cups.
Opzet bekercompetitie
De Coupe de France is, net als vele andere cup competities, een knock-out toernooi waar clubs elke ronde geloot worden. Elke ronde wordt door middel van een enkele wedstrijd beslist, indien nodig door verlenging en strafschoppen. Tot aan het jaar 1967 werden er enkel 90 minuten gespeeld in wedstrijd van de Coupe de France. Bij een gelijkspel werd de wedstrijd over gespeeld.
Deze opzet veranderde toen Olympique Lyonnais en amateur club Angouleme CFC driemaal achterelkaar gelijkspeelde. De FFF besloot in het geval van deze wedstrijd een muntje op te gooien om zo te bepalen welke club naar de volgende ronde ging. In totaal zijn er veertien rondes in de competitie. De rondes worden bepaald op basis van regio’s, dit om reistijd voor clubs te verkorten. Afhankelijk van de regio kan het totaal aantal rondes verschillen van vier tot acht rondes.
Uiteindelijk stuurt elke regio stuurt een x aantal clubs naar de zevende ronde van de competitie. Vanaf de zevende ronde nemen de Franse Professionele clubs deel aan de bekercompetitie. De clubs worden willekeurig tegen elkaar geloot, waarbij de regio’s geen factor meer zijn. In de Coupe de France zijn spelers beperkt tot het dragen van rugnummers. De nummers 1 tot en met 18 kunnen gedragen worden en de starters dragen nummers 1 tot en met 11.
Deelnemers
De competitie wordt met lotingen en eenmalige wedstrijden moeilijker gemaakt voor de grotere clubs. De competitie is normaliter voordeliger voor de amateurclubs. De grotere teams spelen automatisch een uitwedstrijd wanneer zij geloot worden tegen een team dat minimaal twee niveaus lager speelt.
Ondanks deze voordelen is het slechts twee laaggeklasseerde teams gelukt om de finale te behalen van de Coupe de France. In 2000 was het Calais RUFC en in 2018 Les Herbiers VF. Twee clubs die op het betreffende moment niet actief waren in de Ligue 1 hebben ooit de cup weten te winnen. Le Havre in 1959 en Guingamp in 2009.