Het WK en zijn onderliggende feitjes
We komen dichter en dichter bij het Wereld Kampioenschap(WK) voetbal. Nog maar enkele weken en ’s werelds grootste voetbaltoernooi gaat van start. Vandaag een aantal opvallende feitjes over het WK.
Feitjes over Oranje
We beginnen maar met een feitje over ons eigen land. Nederland staat sinds jaar en dag bekend om vele dingen, zoals molens tot fietsen, maar zéker ook voetbal. Want voor een klein landje hebben we toch een indrukwekkende staat van dienst als het op voetbal aankomt. Alleen wat betreft het zilverwerk blijven we nog een beetje achter, in ieder geval wat betreft het landenvoetbal. Want waar de Nederlandse voetbalclubs mondiaal bijna een dozijn aan prijzen bij elkaar hebben gevoetbald, prijkt er voor ons nationale team maar één prijs in de prijzenkast: 1988. Destijds werd het Europees Kampioenschap gewonnen.
Oranje op eerdere WK’s
Op WK’s zijn we wat dat betreft dus wat ongelukkiger. Geen enkele keer werd de wereldbeker terug naar de lage landen genomen tot dusver. Terwijl we daar wel de kans voor hebben gehad. Niet zo heel lang geleden, 2010 welteverstaan, was Spanje te sterk. Of beter gezegd: de teen van Iker Casillas was Arjen Robben de baas. Maar dat zijn niet de enige gemiste kansen. In 1974 reikte de Oranje Leeuwen ook tot de finale onder leiding van de grote Johan Cruyff. Helaas mocht het niet baten, onze Duitse buren waren destijds te sterk. Vier jaar later ging Nederland voor een meer dan acceptabele herkansing tegen Argentinië. Ditmaal zonder Cruyff, en of hij het verschil had gemaakt zullen we nooit weten. Feit blijft dat Nederland nog altijd met lege handen staat op mondiale eindrondes.
Laatste toernooi met 32 deelnemers
En met drie finaleplekken zijn we het land dat het vaakst de finale heeft gehaald, zonder te winnen. Een lijstje waar we met minder trots op prijken. Een ander feitje, is dat indien Nederland dit toernooi wél wint, het meteen de laatste winnaar is van een WK met 32 deelnemers. Vanaf 2026 mogen er namelijk maar liefst 48 deelnemers meedoen. Vanwege de enorme commercialisering van voetbal breidt de FIFA nog meer uit, zodat er meer wedstrijden zijn. En natuurlijk in de hoop dat elke internationale ster zich plaatst. Ondanks het deelnemersaantal van 32 missen we er namelijk nog een aantal nu.
Overige feitjes over het WK
Iets wat ook niet onbenoemd mag blijven, zijn de data van het toernooi natuurlijk. Nog nooit werd er namelijk een WK voetbal georganiseerd in de Europese winter, dit vond altijd plaats tijdens de zomer. Vanwege de extreme temperaturen in gastland Qatar werd echter besloten om het WK te verzetten naar de winter. Een besluit wat op extreem veel weerstand stuitte, omdat veel landen hen twijfels hebben bij de uitverkiezing van Qatar. De FIFA heeft niet de beste naam opgebouwd door de jaren heen wat betreft corruptie, veel landen vermoeden-al dan niet hardop- dat Qatar het WK simpelweg gekocht heeft. Hard bewijs is echter nooit gevonden, en dus zal komend WK in de winter plaatsvinden.
Wat ook al zeker is, is dat aankomend toernooit het duurste voetbaltoernooi ooit zal worden. De exacte kosten van het mega-toernooi zijn moeilijk te achterhalen, maar volgens bijvoorbeeld de Volkskrant zou het gaan om ruim 200 miljard euro. Dat zou liefst 20 keer zoveel zijn als de vorige editie, in Rusland. Als laatste wat opvalt, het toernooit duurt maar 28 dagen. Dat klinkt misschien best ruim, maar dat is het kortste tijdsbestek van een WK voetbal sinds het toernooi in Argentinië van 1978. Dat toernooi had echter maar 16 deelnemers, en was dus velen malen kleiner.