Programma
Iedere wedstrijd van het nationale elftal van Roemenië zie je hieronder. Wie is de volgende tegenstander op het programma? Je ziet het meteen staan door in het overzicht te kijken. Bezoek de wedstrijdpagina voor meer informatie over een wedstrijd. Klik hiervoor op de betreffende wedstrijd.
Standen
Wat is de stand van Roemenië in een toernooi? Je ziet het in dit overzicht. Bekijk de actuele stand in een toernooi of kijk terug naar eerdere edities.
Uitslagen
Elke uitslag van Roemenië zie je in deze tabel staan. Je kunt per toernooi alle wedstrijduitslagen bekijken. Benieuwd naar de wedstrijdstatistieken? Klik dan op de gewenste wedstrijd en bekijk op die pagina onder andere het aantal schoten op doel en corners.
Selectie
Heel veel had het Roemeense voetbalelftal nog niet laten zien toen er in de jaren 90 een sterke generatie opstond. In dat decennium (en vroege jaren nul) was Roemenië een vaste gast op de grote toernooien. De piek kwam op het WK 1994, toen op een haartje na (strafschoppen) de halve finale werd bereikt.
De eerste interland van Roemenië in 1922
In 1909 werd het besluit genomen om alle nationale voetbalzaken onder te brengen in een bond: Federația Română de Fotbal. Pas in 1923 werd de bond opgenomen in de gelederen van de FIFA. Als voorschot daarop werd in 1922 de eerste interland gespeeld, met als tegenstander de Staat van Slovenen, Kroaten en Serven, de voorloper van Joegoslavië. In 1924 nam het land deel aan het voetbaltoernooi van de Olympische Spelen. In de kwartfinale boog het voor Hongarije.
Het eerste WK
In 1930 waren de Roemenen een van de vier Europese landen die de moeite namen om af te reizen naar Uruguay voor het eerste wereldkampioenschap voetbal. Door een nederlaag tegen het gastland bleef Roemenië steken in de groepsfase. Ook op het tweede en derde WK waren de Roemenen aanwezig. Van de in totaal drie wedstrijden werd er geen enkele gewonnen.
Nog geen successen
Het WK 1970 en het debuut op een Europees kampioenschap in 1984 leverden ook niet het gewenste succes op: beide keren namen de Roemenen weer afscheid in de groepsfase. Eind jaren tachtig zag het er echter florissanter uit voor Roemenië. De fans vestigden hun hoop vooral op het supertrio bestaande uit spelmaker Gheorghe Hagi, middenvelder Ilie Dumitrescu en aanvaller Florin Răducioiu. Opvallend is dat de gehele Roemeense selectie voor het WK 1990 bestond uit spelers uit de nationale competitie. In de tweede ronde lukte het niet om het verdedigende blok van Ierland te slechten.
Herkansing
Vier jaar later kwam er een herkansing. Inmiddels waren de grootste Roemeense talenten uitgevlogen naar topclubs: Hagi naar Real Madrid (later Barcelona), Dumitrescu naar Tottenham en Raducioiu naar AC Milan. Tricolorii (de driekleuren) kwamen ongeslagen de groepsfase door, versloegen titelhouder Argentinië en verloren na een 2-2 gelijkspel op penalty’s van Zweden. Die generatie bereikte ook nog de groepsfase op het EK 1996, de achtste finale op het WK 1998 en de kwartfinale op Euro 2000.
Er stond niet direct een nieuwe generatie klaar om de sterke reeks door te trekken. Roemenië ontbrak sindsdien (tot en met 2018) op de WK’s en struikelde in 2008 en 2016 in de groepsfase van het EK. In de eerste editie van de Nations League lukte het net niet om van Divisie C te promoveren naar Divisie B.
De bekendste spelers van Roemenië
Naast Gheorghe Hagi, Ilie Dumitrescu en Florin Răducioiu bevatte het Roemeense elftal uit de jaren 90 nog meer mannen die bij grote clubs terecht zouden komen: Dorinel Munteanu, Gheorghe Popescu (PSV, Barcelona), Dan Petrescu (Chelsea), keeper Bogdan Lobonț (Ajax). In deze eeuw speelde spits Adrian Mutu voor onder meer Chelsea, Juventus, Inter Milan en Parma. Cristian Chivu brak door bij Ajax en ging daarna naar AS Roma.
Roemenië op de FIFA-ranking
In de jaren 90 zweefde Roemenië op de FIFA-ranking rond plek 10, in de jaren nul zakte het land geleidelijk uit de top 20. De jaren 10 verlopen grilliger: 56e eind 2010, 15e eind 2014, 24e eind 2018.