Programma
Iedere wedstrijd van het nationale elftal van Turkije zie je hieronder. Welk land is de volgende tegenstander op het programma? Je ziet het meteen staan door in het overzicht te kijken. Meer informatie over de wedstrijd vind je op de wedstrijdpagina. Klik hiervoor op de betreffende wedstrijd.
Standen
Wat is de stand van Turkije in een toernooi? Je ziet het in dit overzicht. Bekijk de actuele stand in een toernooi of kijk terug naar eerdere edities.
Uitslagen
Elke uitslag van het Turkse elftal staat in deze tabel. Je kunt per toernooi alle wedstrijduitslagen bekijken. Benieuwd naar de wedstrijdstatistieken? Klik dan op de gewenste wedstrijd en bekijk op die pagina onder andere het aantal schoten op doel en corners.
Selectie
Tot 1996 was het Turkse elftal alleen actief op het WK 1954, sindsdien duiken de Ay-Yıldızlılar (maansterren) regelmatig op een eindronde op. Met twee forse pieken: derde op het WK 2002 en halve finalist op Euro 2008.
Zal het de Turken lukken om zich te kwalificeren voor het Europees Kampioenschap in 2020?
De eerste interland van Turkije in 1923
In 1923 werd de Türkiye Futbol Federasyonu opgericht met als doel om een nationale voetbalcompetitie te runnen en een vertegenwoordigend landenelftal uit te vaardigen. Datzelfde jaar nog werd de bond lid van de FIFA en kon de eerste interland aanvangen, met Roemenië als tegenstander. Het jaar daarop was Turkije present op het voetbaltoernooi van de Olympische Spelen. In totaal namen de Turken daar zesmaal aan deel, met twee kwartfinales (1948 en 1960) als beste prestaties.
In 1954 naar het WK
In 1954 maakte Turkije voor het eerst zijn opwachting op een wereldkampioenschap, nadat het land zich had afgemeld voor het WK 1934 en zich in 1950 wel had gekwalificeerd, maar onvoldoende budget had voor de oversteek naar Brazilië. In de groepsfase werd tweemaal fors verloren van West-Duitsland.
Het land moest vier decennia wachten voordat het weer de televisietoestellen kon inschakelen om het Turkse elftal in actie te zien op het hoogste podium. Niet dat het telkens faliekant misging in de pogingen om een eindronde te halen: zo kwam Turkije voor het EK 1972 en EK 1976 slechts een punt tekort voor plaatsing.
De hoop werd gevestigd op Hakan Şükür
De man die Turkije eindelijk weer naar een groot toernooi loodste is Fatih Terim. Zijn belangrijkste kracht was spits Hakan Şükür, die de ballen achteloos in het net ramde bij Galatasaray en later Inter Milan. Maar op het EK 1996 lukte dat hem niet en kwam het gehele elftal in de drie groepsduels niet tot scoren. Het WK 1998 werd gemist, maar ditmaal hoefde het land niet weer zo lang te wachten op een nieuwe kans. Mede door een thuiszege op Duitsland werd Euro 2000 bereikt en in de groepsfase liet Turkije het gastland België achter zich. In de kwartfinale te Amsterdam struikelde Turkije echter over Italië.
WK brons
Het WK 2002 werd behaald via een niet zo heel sterke kwalificatiegroep (Zweden werd eerste, Slowakije derde) en op de eindronde zelf kon Turkije ook niet mopperen over de loting. Oké, Brazilië was in de groepsfase een te hoge horde, maar tegen Costa Rica en China werden vier punten opgeraapt. Vervolgens werd gastland Japan met 0-1 gewipt en werd Senegal na verlenging (weer 0-1) op de knieën gekregen. Daarna stond wederom Brazilië in de weg, maar werd in de troostfinale het andere gastland Zuid-Korea van het brons gehouden.
Spannend EK
Op Euro 2008 knokte Turkije zich ondanks een nederlaag tegen Portugal in de openingsmatch via Tsjechië en Zwitserland naar de kwartfinale. In de 199e minuut kwam Kroatië op voorsprong, in de 122e minuut werd het gelijk en vervolgens maakten de Kroaten een potje van de penaltyreeks. In de halve finale tegen Duitsland werd een 0-1 verspeeld: Duitsland maakte in de slotminuut 3-2. Daarna zagen we de Maansterren alleen nog terug op Euro 2016 (groepsfase). In het eerste seizoen van de Nations League degradeerde Turkije naar Divisie C.
De bekendste spelers van Turkije
Hakan Şükür is met 51 treffers de topscorer van het Turkse elftal. Toen zijn afscheid naderde stond er een nieuwe scherpschutter op: Burak Yılmaz, momenteel nummer twee op de lijst. De duurste Turkse speler is Arda Turan, die volgens FC Barcelona in 2015 34 miljoen euro waard was.
Turkije op de FIFA-ranking
De beste jaren van Turkije op de ranking lagen tussen 2002 en 2008, toen het land regelmatig het jaar afsloot binnen de top tien. Sindsdien schommelt Turkije tussen de plekken 20 en 50.