Programma
Iedere wedstrijd van het nationale elftal van Finland zie je hieronder. Welk land is de volgende tegenstander op het programma? Je ziet het meteen staan door in het overzicht te kijken. Meer informatie over de wedstrijd vind je op de wedstrijdpagina. Klik simpelweg op de wedstrijd waarover je meer wilt weten.
Standen
Op welke plaats staat Finland in een toernooi? Je vindt het in dit schema. Kijk naar de actuele standen in toernooien of neem een kijkje bij eerdere edities.
Uitslagen Finse elftal
Iedere uitslag van Finland zie je in deze tabel staan. Je kunt per toernooi alle wedstrijduitslagen bekijken. Benieuwd naar de wedstrijdstatistieken? Klik dan op de gewenste wedstrijd en bekijk op die pagina onder andere het aantal schoten op doel en corners.
Selectie
Weinig landen hebben al zoveel mislukte pogingen achter de rug om een WK of EK te bereiken als Finland. Als land met nog geen zes miljoen inwoners in een gebied waar wintersporten en met name ijshockey ook erg populair zijn, blijkt het lastig te zijn om uit te blinken in voetbal. De participatie onder jongeren neemt wel toe, dus wellicht is de gouden Finse generatie in aantocht.
Finland debuteert in 1912
In 1907 kwam de Finse voetbalbond van de grond, de Suomen Palloliitto. Een jaar later werd Finland toegelaten als lid van de mondiale bond FIFA. Best pikant, want op dat moment behoorde het land nog via een zogeheten personele unie tot Sovjet-Unie. In 1927 werd Finland onafhankelijk.
Olympische Spelen
In 1912 was Finland present op de Olympische Spelen in Zweden, waar het op het voetbaltoernooi tot de halve finale reikte. Welbeschouwd is dat de beste prestatie ooit van het Finse voetbalelftal. Alhoewel: Finland werd tweemaal uitgenodigd om als gast deel te nemen aan de Baltische Cup, een toernooi tussen de drie Baltische staten. Dat leverde zilver op in 2012 en brons in 2014. Ook was er succes op het Nordic Football Championship tussen de noordelijke Europese landen: kampioen in 2001.
Geen WK’s
De Finnen konden zich niet laten verleiden voor het WK 1930 in Uruguay en poogden ook niet om van de partij te zijn op het WK 1934. Wel werd een poging ondernomen om het WK 1938 te halen. Het was het begin van een dramatische reeks nederlagen: Finland speelde voor de WK’s tussen 1938 en 1962 in totaal twintig kwalificatieduels en daarvan werden er 18 verloren en geen een gewonnen. De cyclus richting het WK 1966 leverde wel een zege op: 2-0 tegen Polen.
Wel een EK in zicht
Ondertussen was in 1960 het Europees Kampioenschap in het leven geroepen. Ook daar had Finland aanvankelijk geen animo voor. Vanaf 1968 poogt Finland wel van de partij te zijn op het EK en het zou tot de cyclus richting het EK 1980 duren voordat de eerste kwalificatiematch werd gewonnen.
Het tijdperk van Jari Litmanen
Vanaf de jaren 90 was de beste en bekendste Finse voetballer actief: Jari Litmanen. Hij won onder meer met Ajax de Champions League. De technisch begaafde aanvallende middenvelder leidde zijn land bijna naar de play-offs voor het WK 1998. In de laatste match van de kwalificatiegroep gooide Hongarije in de verlenging roet in het eten. De resultaten verbeterden echter structureel. Finland was niet meer steevast onderin te vinden, maar eindigde in menige kwalificatiegroep in de middenmoot.
De bekendste spelers van Finland
Jari Litmanen was al een enorme held in Nederland, althans bij het Ajaxpubliek dan. Ineens heetten Nederlandse jochies ook Jari. In eigen land is hij allicht een nog grotere held. Hij is de recordinternational (132 caps), topscorer (32) en kreeg een standbeeld in Lahti. De duurste voetballer ooit uit Finland is Roman Eremenko, die in 2011 voor 13 miljoen euro verhuisde van Dinamo Kiev naar Rubin Kazan. Niklas Moisander, Sami Hyppia en Petri Pasanen speelden in de Eredivisie.
Finland op de FIFA-ranking
De Finnen zijn zelden aan het eind van het jaar in de top 40 van de FIFA-ranking te vinden. De gemiddelde positie sinds de lijst in 1993 begon is plek 58.