Nationaal elftal

Zweden

livescorebet

ontvang €250 aan Free Bets

Programma

Iedere wedstrijd van het nationale elftal van Zweden zie je hieronder. Wie is de volgende tegenstander op het programma? Je ziet het meteen staan door in het overzicht te kijken. Als je meer wilt weten over een wedstrijd, dan kun je naar de wedstrijdpagina gaan. Klik hiervoor op de betreffende wedstrijd.

Standen

Op welke plaats staat Zweden in een toernooi? Je ziet het in dit overzicht. Kijk naar de actuele standen in toernooien of neem een kijkje bij eerdere edities.

Uitslagen Zweedse elftal

Iedere uitslag van Zweden zie je in deze tabel staan. Je kunt per toernooi alle wedstrijduitslagen bekijken. Nieuwsgierig naar de wedstrijdstatistieken? Klik dan op de gewenste wedstrijd en bekijk op die pagina onder andere het aantal schoten op doel en corners.

Selectie

Socials
@swemnt
Posts
Volgers
Volgend

Alles over het Zweedse elftal

Het Zweedse voetbalteam werd Olympisch kampioen, bereikte een WK-finale en stond in de halve finale van een EK. Fraaie hoogtepunten, al zullen de Zweedse fans mopperen dat ze wel al een tijdje geleden plaatsvonden.

De eerste interland van Zweden in 1908

In 1896 werd er een Zweedse voetbalcompetitie opgezet, alhoewel sportbond Riksidrottsförbundet pas in 1903 werd opgericht. Het jaar daarop was Zweden een van de oprichtende leden van de FIFA en werd ook de nationale voetbalbond Svenska Fotbollförbundet in het leven geroepen. In 1908 was Noorwegen de opponent in de eerste formele interland van het Zweedse elftal.

In de beginperiode van internationaal voetbal was Zweden vaak van de partij. De Zweden werden vierde op het voetbaltoernooi van de Olympische Spelen in 1908, werden derde in 1924, eerste in 1948 en derde in 1952. Het wereldkampioenschap van 1930 in Uruguay kon geen animo opwekken bij de Zweedse bond, maar het land plaatste zich wel voor vier van de vijf daaropvolgende WK’s. De prestaties waren prima: kwartfinale in 1934, vierde in 1938, derde in 1950 en tweede in 1958.

Die zilveren plak werd in eigen land behaald, nadat de groepsfase ongeslagen werd overleefd en vervolgens Sovjet-Unie en West-Duitsland opzij werden gezet. In de finale ging het ondanks een vroege 0-1 voorsprong in het inmiddels afgebroken Råsunda Stadium te Sola helemaal mis: Brazilië won mede door twee goals van Pele met 5-2.

WK en EK deelnames

Tot en met het WK 1990 waren er vier Zweedse deelnames aan het WK, waarop het alleen in 1974 lukte om door de groepsfase heen te komen (maar niet door de tweede groepsfase). Al die tijd mislukten de pogingen om op een Europees kampioenschap aanwezig te zijn. In 1992 was dat probleem er niet: het EK vond in Zweden plaats. Na groepswinst werd het gastland in de halve finale uitgeschakeld door Duitsland.

Die generatie wist op het WK 1994 in de Verenigde Staten ook door te dringen tot de halve finale. In de groepsfase werd gelijk gespeeld tegen de latere winnaar Brazilië, maar in de halve finale wonnen de Goddelijke Kanaries alsnog. In de troostfinale werd Bulgarije vermorzeld: 4-0.

De beste prestaties sindsdien zijn de kwartfinale op Euro 2014 en het WK 2018. De situatie is de laatste decennia omgekeerd: was Zweden dus eerst vaak te vinden op het WK maar niet op het EK, nu is het steevast van de partij op het EK en werden er enkele WK’s gemist. In de eerste editie van de Nations League dwong Zweden promotie af naar Divisie A.

De bekendste spelers van Zweden

Niet alleen de bekendste Zweedse voetballer ooit, maar misschien wel de bekendste Zweed ooit is Zlatan Ibrahimović. De topscorer aller tijden van Blågult (blauwgelen) speelde voor diverse Europese topclubs (Ajax, Juventus, Barcelona), maar had weinig succes in het Zweedse shirt. De blikvangers van de selectie uit de jaren 90 zijn Tomas Brolin, Martin Dahlin en Thomas Ravelli.

Zweden op de FIFA-ranking

In 1994 piekte Zweden op de FIFA-ranking en werd het jaar besloten als derde. Tot 2006 bleef het land stevig in de top twintig, sindsdien is het land wisselend te vinden tussen plek 20 en 40.

Vrouwenvoetbal in Zweden

Het Zweedse vrouwenelftal heeft een propvolle prijzenkast. Zo won Zweden het eerste Europees kampioenschap voor vrouwen in 1984 en werd op het EK ook driemaal het zilver gegrepen. Het WK leverde driemaal brons en eenmaal zilver op en in 2016 werd een Olympische zilveren plak binnengesleept.