Programma
Iedere wedstrijd van het nationale elftal van Kroatië zie je hieronder. Wie is de volgende tegenstander op het programma? Je ziet het meteen staan door in het overzicht te kijken. Bezoek de wedstrijdpagina voor meer informatie over een wedstrijd. Dit doe je door op de desbetreffende wedstrijd te klikken.
Standen
Wat is de stand van Kroatië in een toernooi? Je checkt het in onderstaand schema. Bekijk de actuele stand in een toernooi of kijk terug naar eerdere edities.
Uitslagen
Iedere uitslag van Kroatië check je in deze tabel. Je kunt per toernooi alle wedstrijduitslagen bekijken. Benieuwd naar de wedstrijdstatistieken? Klik dan door naar de wedstrijdpagina en check onder andere het balbezit percentage en doelpuntenmakers.
Selectie
Kroatië: Jonge natie die zich meteen met de top kan meten
Kroatië werd in 1993 toegelaten tot de wereld voetbalbond FIFA en de Europese bond UEFA. Daarvoor maakte het grondgebied deel uit van Joegoslavië. Je zou denken dat de Kroaten gezien de reductie in populatie en daarmee talent minder zou presteren dan Joegoslavië, dat sinds de jaren 70 weinig meer had laten zien. Het tegendeel bleek waar: ‘vatreni’ (de vurigen) kon direct Europees en mondiaal aanklampen.
De eerste interland van Kroatië en het bronzen WK 1998
Je kan er over discussiëren wat nou precies de eerste interland van Kroatië was. In de jaren 40 bestond er namelijk ook een Kroatisch elftal, dat in 1941 door de FIFA als legitiem werd beschouwd. In de jaren 50 verviel die officiële status, desondanks werd er een Kroatisch team op de been gebracht voor vriendschappelijke duels. Hoe dan ook, in 1993 werd Kroatië opnieuw als autonoom lid toegelaten tot de FIFA. Net te laat om nog deel te nemen aan de kwalificaties voor het WK 1994, dus het EK 1996 in Engeland werd het doel.
EK debuut
Het werd een succesvolle campagne. De Kroaten eindigden bovenaan hun kwalificatiegroep en maakten een enorme sprong op de FIFA-ranking. Op zich niet zo lastig: het land begon immers puntloos onderaan. Het Europees kampioenschap eindigde in de kwartfinale, waar Duitsland met 2-1 won. Europa had kennisgemaakt met de vatreni, hun shirts met rood-witte blokjes en grote sterren als Davor Šuker (Real Madrid), Zvonimir Boban (AC Milan) en Goran Vlaović (Valencia).
Brons op het WK
Plaatsing voor het WK 1998 te Frankrijk was met deze ijzersterke generatie niet zo lastig en op de eindronde had Kroatië geluk met een niet zo heel sterke groep. Oke, Argentinië zat erin, maar tegen Jamaica en Japan haalden de Kroaten zes punten op. In de knock-out fase bogen ook Roemenië en Duitsland (3-0!) het hoofd, waarna gastland Frankrijk de Kroatische opmars een halt toeriep. In de strijd om brons werd Nederland verslagen.
Mindere jaren tot de generatie-Modric opstaat
Een zogeheten ‘gouden generatie’ is een zegen en een vloek tegelijk. Want wat te doen zodra de sleutelspelers over de top zijn? Ze koelbloedig wippen of ze handhaven, hopend op een laatste oprisping? Na 2000 wist Kroatië zich ook geen raad met dit vraagstuk, werd er een paar keer snel van bondscoach gewisseld en bleven de prestaties achter bij die indrukwekkende beginjaren van ‘Kockasti’ (de geblokten). Euro 2000 in Nederland en België werd niet bereikt en op het WK 2002, EK 2004 en WK 2006 bleef Kroatië in de groepsfase steken.
Modric en Rakitic
In maart 2006 maakte Luka Modric zijn debuut in het Kroatische elftal en geleidelijk zou het team steeds meer om de middenvelder gaan draaien. Zeker nadat hij in 2008 voor Tottenham Hotspur speelde en vanaf 2012 voor Real Madrid. Hij werd de motor van de ploeg, de man die de voorhoede verbond, het spel verdeelde en het ritme bepaalde. Ook Ivan Rakitić ontwikkelde zich tot een topspeler, eerst bij Sevilla en vervolgens bij Barcelona. Met Modric en Rakitić centraal op het middenveld hoefden ze op dat gebied geen enkele tegenstander te vrezen.
Tweede gouden generatie
Toch duurde het tot het WK 2018 tot de potentie van deze tweede gouden generatie, met ook topspits Mario Mandžukić (Bayern Munchen, Juventus), Marcelo Brozovic en Ivan Perisic (beide Inter), zou oogsten. Op Euro 2008 ging het in de kwartfinale mis in de strafschoppenreeks tegen Turkije, het WK 2010 werd gemist, op Euro 2012 werd de group of death met ook Spanje en Italië niet overleefd. Op het WK 2014 was de groep met Brazilië en Mexico net te zwaar en op Euro 2016 ramde Portugal in de 117e minuut met een zondagsgoal van Quaresma de 0-1 in de touwen.
Deze Kroatische generatie leek veroordeeld tot een stagnante plek op het tweede plan: een team dat vaak groepsfases overleefd, maar dan al snel sneuvelt, vergelijkbaar met Mexico op het WK. Op het wereldkampioenschap in Frankrijk viel alles – bijna – op zijn plaats. In de groepsfase werden alle drie duels gewonnen, vervolgens werd met enig fortuin Denemarken en Rusland op penalty’s door Kroatië geëlimineerd. In de halve finale werd een vroege achterstand omgebogen tot 2-1, in de eindstrijd tegen het gastland werd de nederlaag ingeluid door een eigen goal en een strafschop. De Kroaten bleven knokken, maar gingen met 4-2 ten onder.
Kroatië op de FIFA-ranking
In 1998 en 2018 eindigde Kroatië op de vierde plek van de FIFA-ranking. Sinds de lijst bestaat (1993) is de gemiddelde eindpositie 21. Een land met een redelijk kleine populatie zal vrij wilde fluctuaties kennen, maar dit jonge land heeft in korte tijd al twee uitzonderlijke generaties met bijbehorende pieken gekend, dus een derde ligt vast in het verschiet.
Vrouwenvoetbal in Kroatië
1993 is ook voor het vrouwenteam van Kroatië het jaar van de eerste interland. ‘Lavice’ wist echter niet direct aan te haken en wacht tot op heden op de eerste deelname aan een EK of WK.