Blijf op de hoogte van het tweede voetbalniveau van België voor vrouwen. Alle wedstrijden, uitslagen en standen vind je op deze pagina.
1e Nationaal Vrouwen programma
Welke wedstrijden er op het programma staan in de 1e Nationaal vrouwen zie je hieronder.
1e Nationaal Vrouwen stand
Bekijk de volledige tussenstand in de 1e Nationaal voor vrouwen in België.
1e Nationaal Vrouwen uitslagen
Benieuwd naar de uitslagen van de meest recente speelronde in de 1e Nationaal Vrouwen? Je ziet ze hieronder.
Over de competitie
Het op een na hoogste vrouwenvoetbal niveau van België is de eerste divisie, ofwel de 1e nationaal competitie. Er nemen 14 teams deel aan deze competitie en er is de mogelijkheid om te promoveren naar het hoogste niveau, namelijk de Super League. Degradatie naar de tweede klasse in België is ook mogelijk.
Geschiedenis van de eerste divisie vrouwen België
Al vanaf 1972 is deze vrouwenvoetbal competitie aanwezig in het land. Sinds dat jaar tot aan 2012 was het ook het hoogste niveau voor de vrouwen in België. De winnaar van de competitie zou dan ook bekroond worden tot kampioen van België. Het is Standard Fémina de Liège dat maar liefst vijftien keer de titel pakte in de periode dat de 1e nationaal het hoogste niveau was.
BeNe League wordt het hoogste niveau
Vanaf 2012 werd door Nederland en België een nieuwe competitie in het leveren geroepen: BeNe League. Omdat deze competitie van start ging, verdween het concept plan van tafel om een ‘Elite League’ in te voeren. Deze competitie zou het hoogste vrouwenvoetbal niveau worden in België, maar alleen voor ploegen die zijn geassocieerd met mannenclubs uit de hogere divisies. In 2015 kwam de gezamenlijke competitie al tot een einde, omdat Nederland een eigen competitie wilde organiseren: de Eredivisie voor vrouwen.
Super League neemt het stokje over
Nadat de BeNe League stopte, werd de hoogste divisie in België in stand gehouden door een nieuwe naam: Super League. De eerste drie jaren van deze competitie kende diverse complicaties, maar bestaat in principe uit zes teams die ieder vier keer tegen elkaar spelen. Ook een nacompetitie met de beste vier is van toepassing in strijd voor het kampioenschap en een ticket voor de Champions League.
Eerste klasse vanaf 2012
Omdat de 1e nationaal van België het tweede niveau in het vrouwenvoetbal van België werd, was het ook niet meer van toepassing dat de winnaar van de competitie landskampioen werd. Wel bestaat er de mogelijkheid om te promoveren naar de Super League, maar er zijn al diverse teams die dit geweigerd hebben.
De Belgische voetbalbond had het concept mooi uitgedacht met degradanten en promovenda, maar het liep niet zoals gedacht. Club Lierse gaf in 2016 na de eerste speelronde al forfait en degradeerde al meteen naar een lagere klasse. De versoepelde voorwaarden voor een licentie in de Super League hadden geen gewenst effect op de nummer één en twee van de eerste klasse. Vanuit het hoogste niveau kwam ook nog eens de club Eva’s Tienen terug, waardoor Egem en Anderlecht B veroordeeld werden tot de tweede klasse.
Standard Luik vrouwen heeft de meeste titels op zak
In de jaren 70 was Standard Luik nog bekend onder de naam: Saint-Nicolas FC Liège (1 titel) en later ook als Standard Fémina de Liège (14 titels). Tegenwoordig speelt Standard Luik in de Super League, op het hoogste niveau van België, waar het in de eerste twee jaar van het bestaan ook de titel al pakte. Het B team van Standard wist in 2016 kampioen te worden van de 1e nationaal competitie.